Radar

En till aktivist mördad i Honduras

Mordet på Félix Vásquez sker fyra år efter det uppmärksammade mordet på Berta Cáceres som också kämpade för att bevara naturen och rättigheterna för ursprungsfolket Lenca.

Félix Vásquez sköts till döds av maskerade män i sitt hem i byn El Ocotal, Honduras, den 26 december. Han var aktiv för mänskliga och fackliga rättigheter liksom i arbetet för att skydda ursprungsfolket Lencas territorier mot exploatering, rapporterar CNN.

Félix Vásquez hade upprepade gånger gjort myndigheterna uppmärksamma på de hot som han mottog för sitt politiska arbete och miljöengagemang, men inga åtgärder hade tagits för hans säkerhet.

Han var bland annat generalsekreterare för ett fackförbund för jordbrukare,
Unión de Trabajadores del Campo (UTC), i La Paz och var aktiv i partiet Libertad y Refundación (LIBRE). Han stödde också rörelsen för ursprungsfolket Lencas rättigheter som organiserar försvaret av de naturresurser som finns på deras territorier, särskilt de berg, skogar och floder som hotas av illegitima krav från gruvföretag och vattenkraftsprojekt, enligt TeleSur.

Mordet på Félix Vásquez sker fyra år efter det uppmärksammade mordet på Berta Cáceres som också kämpade för att bevara naturen och rättigheterna för ursprungsfolket Lenca, som de båda mördade aktivisterna tillhörde. Berta Cáceres ledde kampen mot ett stort dammbygge på ursprungsfolkets marker och även hon sköts till döds i sitt hem.

Honduras är ett av de farligaste länderna för miljöaktivister, med 14 mord under 2019 och 4 under 2018, enligt Global Witness.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV