Radar

SJ backar – fortsätter med vissa nattåg till Norrland

Tågstationen i Åre i Jämtland.

Förra veckan skrev LFT om SJ:s planer att lägga ned nattågen från Göteborg till olika destinationer i Jämtland och norra Norrland. Efter massiv kritik gick SJ ut med att de ska överväga att behålla nattågen – men endast med vissa resor under högsäsong.

SJ:s planer på att lägga ned nattågstrafiken från Göteborg till norra Sverige möttes av stort motstånd. Det startades ett upprop som på kort tid samlade in över 31 000 namnunderskrifter för att behålla nattågen.

Initiativtagaren och Luleåbon Jakob Granqvist sa till SVT att det finns ett ”double talk” när det gäller behovet av att fler ska åka tåg med hänsyn till klimatförändringarna.

Bara någon dag efter att SJ förlorade upphandlingen om nattågen till övre Norrland backade bolaget, och uppgav i ett pressmeddelande att de undersöker möjligheterna att sätta in nattåg från Göteborg till Jämtland under högsäsong.

Ingen trafik till övre Norrland

– Vi vet att färre byten ökar reslusten och resenärerna i Västsverige hittade snabbt till nattågen. Under vintersportsäsongen står nästan en tredjedel av det totala resandet i nattågen till Jämtland av resenärer från Västra Götaland och Örebro län, sa Jan Kyrk, affärschef på SJ, i pressmeddelandet.

Oavsett hur det blir med den nya möjligheten kommer SJ dock inte att köra till övre Norrland.

– Det är naturligtvis tråkigt att inte köra till övre Norrland, och det innebär dessutom att vi inte som i dag kan hänga på Jämtlandsvagnar på tågen mot Göteborg.

Den nattågstrafik från Malmö och Göteborg som SJ undersöker handlar om kommersiell nattågstrafik som är inriktad på högsäsong. Den nya lösningen är tänkt att gälla från december 2020, då det nuvarande avtalet löper ut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV