Energi

Martin Emtenäs vill få barn att upptäcka fågelvärlden

Martin Emtenäs vill att den nya boken ska öppna upp läsarnas ögon för naturen och få dem att förstå hur saker hänger ihop.

Hur får man fler barn att intressera sig för fåglar? Kanske genom att skapa en fågelbok som inspireras av Pokemon gó där man lätt kan jämföra olika arter och se vilka som liknar varandra. Mig veterligen är det ingen som har gjort en sådan här bok tidigare”, säger författaren Martin Emtenäs. 

För många är Martin Emtenäs säkert mest känd som programledare för Mitt i naturen som han ledde från 2005 till 2015, men han har också jobbat mycket med radio, turnerat med Stefan Sundström och skrivit flera böcker om djur och natur.

En bok för både barn och vuxna

Nu är han aktuell med en ny bok, Svenska fåglar, som han har gjort tillsammans med illustratören Jonas Källberg och som släpps i mitten av mars. Boken vänder sig till barn mellan ungefär sju och tolv år, säger Martin Emtenäs när jag når honom på telefon, men sen ändrar han sig:

– Den är ju skriven på ett sätt som jag själv skulle vilja ha en fågelbok och jag är ju 42 år, så kanske åtta till 42 då… Den har en pedagogik och en lätthet att hitta fakta i som jag tror gör att även vuxna kan hitta en ny ingång till fåglarna.

Ett uppslag i den nya boken Svenska fåglar, illustrerad av Jonas Källberg
Ett uppslag i den nya boken Svenska fåglar, illustrerad av Jonas Källberg. 

Martin Emtenäs förra bok handlade om fladdermöss och illustrerades av Sven Nordqvist. Att det blev just fåglar den här gången förklarar han så här:

– Om man ska få ett intresse för naturen så är det en väldigt bra ingång att börja med fåglar. Det är dels väldigt lätt att få syn på en fågel men sen finns det väldigt många olika nivåer i hur svårt det är att få syn på olika arter. Det finns dessutom ganska lagom många fågelarter i Sverige, det är inte som om man ska lära sig alla Sveriges ödlearter. Det är bara tre stycken så det går ju ganska fort…

40 olika arter

I boken beskrivs 40 olika fågelarter, till varje fågel visas också ett antal olika symboler som bland annat talar om i vilken miljö fågeln trivs bäst, vad den tycker om att äta och hur den bygger sina bon. På det sättet kan man snabbt få information om de olika fåglarna utan att behöva läsa speciellt mycket och man kan också väldigt lätt jämföra olika arter.

– Det finns ju redan väldigt många fågelböcker men vi ville hitta en ton som barn i dag gillar. De flesta är ju vana vid mobiler så de fattar väldigt snabbt olika symboler, därför kändes det bra att utgå ifrån den pedagogiken och få in mycket fakta utan att behöva skriva så många ord, säger Martin Emtenäs och fortsätter:

– Jag tycker själv om när man tittar i fågelböcker att man kan jämföra fakta. Vilka andra fåglar är som den här fågeln? Men i en vanlig fågelbok är det svårt eftersom man måste läsa sig till allt. Men här kan du med bara en blick se vilka fåglar som tycker om att bo i holk. Eller vilka som trivs i barrskog. På det sättet tycker jag den öppnar upp för att förstå hur saker hänger ihop.

"Har vi ingen anknytning så slutar vi bry oss"

Är det viktigt att kunna många fågelarter?

– Det är i alla fall mycket roligare att vara ute om man kan läsa av sin omgivning. Utan namn skulle ingenting vara intressant egentligen, så fungerar den mänskliga hjärnan – det vi sätter namn på börjar vi också se och särskilja. Men det finns en allvarligare nivå också: när kunskapen om naturen i samhället sjunker och fler människor flyttar till städerna så tappar vi anknytningen till naturen. Har vi ingen anknytning längre slutar vi bry oss och utan naturen dör vi. Så att kunna läsa och förstå att vi sitter ihop med den naturliga världen tycker jag är det viktigaste som finns.

Har du själv någon favoritfågel?

– Det varierar lite från dag till dag. Men det finns en fågel som har fått det olyckliga namnet stjärtmes vilket gör att det låter lite som att den är på skoj, men den är oerhört fin. Stjärten är så lång på den att den ser ut som en lång pinne med en vit dunboll längst ut. De är oerhört söta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV