Radar

Demonstrationer i Mellanöstern och Nordafrika har mötts av våld

 Soldater placerads ut vid motorvägen till Beiruts flygplats efter att demonstranter blockerat vägen.

Under 2019 har regeringar i Mellanöstern och Nordafrika krossat protester genom hänsynslöst våld, och därmed kränkt rättigheterna hos de hundratusentals demonstranter som krävt social rättvisa och politiska reformer, enligt Amnesty.

I rapporten “Human rights in the Middle East and North Africa: Review of 2019” beskrivs hur regeringar – istället för att lyssna på de som protesterar – återigen har använt sig av förtryck för att tysta fredliga kritiska röster, både på gatorna och på nätet. 

– År 2019 var ett år av motstånd i den här regionen. Det var också ett år som visade på att det fortfarande finns hopp. Och trots de blodiga efterdyningarna av folkupproret i Syrien, Jemen och Libyen 2011 och den katastrofala försämringen av mänskliga rättigheter i Egypten så har människors tro på den kollektiva kraften för att tillsammans kunna skapa förändring återupplivats, säger Heba Morayef, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika i ett pressmeddelande.

"Myndigheterna borde lyssna istället"

Rapporten visar bland annat hur hundratals människor i Irak och Iran dog som en följd av myndigheternas användande av dödligt våld. Även i Libanon har polisen använt sig av olagligt och överdrivet våld för att skingra protester och i Algeriet har massgripanden och åtal använts av myndigheterna för att slå till mot de som protesterar.

Över hela regionen har regeringar gripit och åtalat aktivister för inlägg de gjort på nätet, eftersom aktivister använt sig av sociala medier för att uttrycka sina oppositionella åsikter.

– De styrande i MENA-regionen har visat en fullkomlig brist på respekt för människors rätt att demonstrera och uttrycka sina åsikter fredligt. I stället för att ta till dödliga attacker och återgå till att använda sig av våld, tortyr, godtyckliga gripanden och åtal borde myndigheterna lyssna på och adressera demonstranternas krav på social och ekonomisk rättvisa och på politiska rättigheter, säger Heba Morayef.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV