Radar

USA och Mexikos nya politik hot mot migranter

Centralamerikaner på väg mot Suchiatefloden på gränsen mellan Guatemala och Mexiko.

Den nya migrationspolitik som införts av USA och Mexiko gör att många centralamerikaner lever under farliga förhållanden, vilket har allvarliga konsekvenser för deras fysiska och psykiska hälsa, visar en rapport från Läkare Utan Gränser.

USA:s nya politik och bilaterala avtal som ingåtts med Mexiko och andra regeringar i regionen, innebär att migranterna inte har någonstans att vända sig för skydd.

– Denna politik som ska hindra människor från asyl och skicka tillbaka dem till farliga platser har förvärrat den humanitära krisen i regionen, säger Marc Bosch, som arbetar med Läkare Utan Gränsers projekt i Latinamerika, i ett pressmeddelande.

Rapporten No Way Out (Ingen utväg) baseras på vittnesmål och intervjuer med 480 centralamerikanska migranter och asylsökande under de första nio månaderna 2019.

Rapporten visar att många drabbas av luftvägsinfektioner, hudsjukdomar och akuta muskel- och skelettproblem. Vissa har skador orsakade av vapen och från kidnappningar, sexuella övergrepp och våldtäkt. Ångest, depression och posttraumatisk stress är några av de främsta orsakerna till att människor söker psykisk vård, enligt Läkare utan Gränser.

"Förtjänar att behandlas med värdighet"

– Dessa människor har rätt till skydd och vård, och åtminstone en rättvis chans att söka asyl. Istället möter de mer våld längs migrationsrutten och är samtidigt utestängda från länder där de inte skulle vara i fara, säger Sergio Martin, ansvarig för Läkare Utan Gränsers insats i Mexiko.

Många har flytt från våldet i deras hemländer, som är jämförbart med den i krigszoner, enligt Läkare Utan Gränser. Längs migrationsrutten fortsätter våldet med överfall, utpressning, sexuella övergrepp och tortyr – och därefter i förvaren hos amerikanska och mexikanska myndigheter.

I Mexiko är förvaren överbelastade, med otillräcklig medicinsk vård och bristande resurser. Och i USA rapporterade patienter om fruktansvärda förhållanden – ibland i kylrum, med lamporna tända dygnet runt, begränsad tillgång till sjukvård och utan tillräckligt med mat, kläder eller filtar.

– USA och Mexiko måste upphöra med denna politik, och regeringarna i regionen måste sätta människor i centrum för migrationspolitiken och se till att de som utsätts för våld har tillgång till humanitär hjälp, sjukvård och skydd. Alla människor, oavsett deras juridiska status, förtjänar att behandlas med värdighet, säger Marc Bosch.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV