Radar

Ogifta par gripna på alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag är omstridd i Indonesien.

Par tagna av polis, utdömd kondomreklam och varningar till amorösa studenter – alla hjärtans dag är kontroversiell i Indonesien. En del myndigheter i världens folkrikaste muslimska land ser dagen som ett västerländskt påfund som måste stävjas.

I Makassar på ön Sulawesi gjordes razzior i turisttäta områden i jakt på ogifta par. Bland de gripna fanns ett antal prostituerade, men även exempelvis en tysk man.

– Vi hittade tysken och hans indonesiska partner på ett motell, och de var inte make och hustru så vi grep dem, säger Iman Hud, lokal makthavare för allmän ordning.

Efter förmaningar släpptes de båda, men Hud betonar att ”vi måste påminna allmänheten om att upprätthålla vår kultur och etik”.

På andra håll i miljonstaden Makassar slog myndigheter även ned på kondomförsäljning.

– Festligheter som alla hjärtans dag lockar ofta ungdomar, säger den tillförordnade borgmästaren Muhammad Iqbal Samad Suhae.

– De förlorar kontrollen och gör saker som bryter mot våra normer och traditioner, som att ta droger och ägna sig åt fri sex.

Även i exempelvis staden Depok och det konservativa Aceh rapporteras om stränga attityder mot alla hjärtans dag.

Men det betonas också att i stora delar av det vidsträckta Indonesien firas dagen helt öppet. Landet, som har över en kvarts miljard invånare, är splittrat vad gäller konservativa religiösa värderingar. Förra året tänkte regeringen göra sex utanför äktenskapet olagligt, men efter en hätsk debatt föll förslaget.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV