Radar

Sol och vind större än kol i Europa

18 procent av elen i EU förra året kom från sol eller vind, medan 15 procent kom från kol.

För första gången produceras det mer el från sol- och vindkraft än från kol. Och Europa ligger på framkant i att fasa ut kolen, rapporterar DN.

Enligt en ny rapport kom 18 procent av elen i EU förra året från sol eller vind, medan 15 procent kom från kol. Det är en klar minskning jämfört med fem år sedan – då elproduktionen från kol var dubbelt så stor som den el som producerades från sol och vind. 

Kolet minskade med 24 procent i genomsnitt, något som lett till att koldioxidutsläppen för att producera el sjönk med 12 procent förra året. Det är den största årliga utsläppsminskning i Europa sedan åtminstone 1990, enligt DN. 

Den största orsaken till utfasningen av kol är att priserna på utsläppsrätter ökat betydligt, enligt rapporten som DN hänvisar till. Därmed lönar sig kolkraftverken allt mindre.

Både Tyskland och Storbritannien utmärker sig i den pågående omställningen till förnybara källor. I Storbritannien till exempel stod kolindustrin 2012 för 42 procent av landets elproduktion. Ifjol var siffran 2 procent. 2017 var de brittiska koldioxidutsläppen de lägsta på nästan 130 år.

Förra året var det sju länder inom EU som inte framställde el av kol alls, bland dem Sverige. I Polen stod kolet fortfarande för 70 procent av elproduktionen.

Planen är att 20 av 28 EU-länder (27 när Storbritannien gått ur) ska ha helt kolfri elproduktion 2030.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV