Radar

Mp vill se över jobbkrav för ensamkommande

Rasmus Ling, Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson.

Miljöpartiet vill ändra villkoren för ensamkommande som fått tillfälligt uppehållstillstånd genom den nya gymnasielagen. Idag krävs att de ordnar ett fast jobb inom ett halvår efter gymnasiet för att få permanent uppehållstillstånd och provanställningar godtas inte, något Miljöpartiet tycker är för hårt, rapporterar Ekot.

– Vi tycker att de som har fått en provanställning ska få möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige, säger Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling till Ekot, Sveriges Radio.

När regeringen 2018 med stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet röstade för ett tillägg till gymnasielagen, fick närmare 7400 ungdomar med avslag på asylansökan en möjlighet att stanna permanent i Sverige.

Hittills har två personer klarat kraven och fått fast jobb eller tvåårigt kontrakt efter gymnasiet. Men de allra flesta går fortfarande i skolan. Om de lyckas hitta något fast jobb återstår att se under året som kommer. 

Miljöpartiets Rasmus Ling tycker att de skulle kunna få stanna med ny humanitär grund. Men enligt migrationsministern Morgan Johansson (S) finns inga planer på att se över lagstiftningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV