Radar

Poppis att flytta från Stockholm till landsbygd

Alltfler flyttar från storstaden till landsbygden.

För första gången på många år väljer fler att flytta ifrån Stockholm än till storstaden. Mestadels rör det sig om barnfamiljer och högutbildade. I höst startar Dalslands folkhögskola en särskild kurs för dem som vill flytta från stad till landsbygd.

För första gången på 15 år är det fler som väljer att flytta från Stockholms län än till länet. Samma trend ser man när det gäller Stockholms kommun, där fler flyttade ut än in sedan 2014, rapporterar SVT. 

Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, tror att Stockholms bostadsmarknad kan vara en förklaring.

– När man börjar få större familj är det svårt att få tag på stora boenden, det är både dyrt och finns få. Vi har en situation där äldre sitter kvar i stora bostäder när barnen flyttat, säger han till SVT.

Enligt SCB:s statistik flyttar hälften av dem som lämnar länet till föräldrarnas födelselän. En stor utflyttning sker också från Stockholms kommun till kranskommuner som Knivsta, Håbo, Norrtälje och Gnesta.

En studie vid Umeå universitet som undersökte alla barnfamiljer som flyttat ut från storstadsregioner under åren 2003-2013, visade att det var en överrepresentation av högutbildade bland de utflyttade.

Och det var inte främst personer med flexibla jobb som kan arbeta hemifrån som dominerade, utan personer som arbetar inom offentlig sektor.

Vill byta till ett mer hållbart liv

Som LFT rapporterat om tidigare, startar Dalslands folkhögskola i höst den ettåriga kursen Det Goda Livet – för en hållbar framtid, som riktar sig till dem som vill flytta från stad till landsbygd.

– Vi ser ett stort intresse i regionen och runtom i landet att göra livsresan till ”Det goda livet” på landet. Kanske vill man förverkliga en dröm om att göra något annat eller bara byta till ett mer hållbart liv för sig själv och planeten, säger rektorn Tomas Rydsmo, i ett pressmeddelande.

Den 16 februari håller folkhögskolan en inspirationsdag där deltagarna bland annat får lyssna till tre berättelser från människor som flyttat från storstadsliv till ett enklare liv på landet.

– Många tror att det är försent att ändra bana efter en viss ålder, och speciellt om man saknar utbildning – vi startade lantbruk och ekoturism helt utan bakgrund i ämnet och lärde oss på resan. Om viljan finns kan du göra precis vad som helst”, säger David och Marie Naraine, en av utflyttarna som kommer att berätta om sin livsresa den 16 februari.