Radar

USA bryter global trend – vill använda personminor

Manifestation mot landminor i Bogota, Colombia 2011 där var och en av de drygt 9 000 skorna representerar en person som skadats av minor i landet.

Förra veckan meddelade USA:s regering att de kommer att tillåta den amerikanska militären att använda personminor. Beslutet har väckt starka reaktioner över hela världen.

– Beslutet som fattats av USA:s regering om att godkänna användandet av personminor för amerikanska militära styrkor utanför koreahalvön, underminerar den globala normen mot personminor. En norm som har räddat tiotusentals liv under de senaste 20 åren, skriver Virginie Battu-Henriksson, EU:s talesperson för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, i ett uttalande.

EU anser att användandet av personminor är helt oacceptabelt, oavsett plats, tidpunkt eller aktör.

Ett bakslag

Svenska FN-förbundet uppger också att de ser USA:s beslut som ett bakslag i den positiva utvecklingen för ett totalförbud mot personminor, och de välkomnar EU:s markering.

– Medan vi och de stater som totalförbjudit personminor kämpar för att världen ska bli helt fri från utlagda minor inom några år så öppnar Trump nu för att lägga ut nya, säger Jens Petersson, senior rådgivare i nedrustningsfrågor på Svenska FN-förbundet, i ett pressmeddelande.

Minor som lämnas i marken efter en konflikt drabbar ofta barn och jordbrukare som dödas eller skadas svårt, och hindrar också flyktingar från att återvända hem. Organisationen skriver att 6 897 personer dödades av personminor under 2018 (Landmine monitor 2019).

"Smarta" minor

USA har inte skrivit på den internationella konventionen som förbjuder personminor men har ändå, fram tills nu, drivit en alltmer restriktiv hållning. Amerikansk användning har efter beslut från Obama-administrationen endast varit tillåtet i försvaret av koreahalvön. Och de lager som fanns utöver det skulle förstöras.

En militärstrateg från Pentagon, Victorino Mercado, uppgav förra veckan enligt The Washington post, att det nu bara ska handla om ”smarta” och ”kortlivade” minor som är programmerade att självförstöras efter en utsatt tid. Detta skulle enligt honom inte innebära någon risk för civila och minorna skulle enligt Pentagon kunna vara viktiga i eventuella framtida konflikter med Kina och Ryssland.

Att dessa minor ska vara säkra för civila har dock ifrågasatts.

– Precis som med vilken elektronisk apparat som helst, så kommer det förekomma fel, säger Mark Hiznay, på Human rights watch enligt The Washington post.

Tidningen uppger också att av de 120 000 ”smarta” minor som sattes ut under Gulfkriget fanns det en stor mängd som inte självförstördes, enligt en officiell rapport från 2002.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV