Radar

Upptrappning på Västbanken efter Trumps plan

Bilattacken där 14 människor skadades inträffade i Jerusalem.

I Jerusalem har 14 personer skadats i en bilattack riktad mot israelisk militär och på den ockuperade Västbanken har två palestinier skjutits ihjäl.
Både Hamas och den palestinska myndigheten lägger skulden för upptrappningen på den fredsplan som USA:s president Donald Trump nyligen presenterade.

Efter en dagslång jakt har den israeliska armén gripit en person som tidigt på torsdagsmorgonen, lokal tid, misstänks ha genomfört en bilattack i nöjesdistriktet First station i centrala Jerusalem.

Minst 14 personer, varav tolv israeliska soldater, skadades när de blev påkörda. För en av de skadade, en 20-årig man, beskrivs läget som kritiskt.

”Under händelsen körde en terrorist en bil mot soldater som marscherade i anslutning till First station i Jerusalem som en del av en militär aktivitet”, skrev militären i ett uttalande efter attacken.

Under torsdagen sköts också en oidentifierad person ihjäl i centrala Jerusalem efter att ha öppnat eld mot israelisk polis.

Militär sköt polis

Parallellt var läget oroligt på den ockuperade Västbanken.

En 19-årig palestinier sköts till döds och ytterligare sju skadades i sammandrabbningar mellan stenkastande ungdomar och israelisk militär i staden Jenin.

Dessutom sköt israelisk militär ihjäl en palestinsk polis. Armén har bekräftat och uppger att den utreder händelsen.

Svar på fredsplan

Den islamistiska rörelsen Hamas uppger i ett uttalande att händelsen är ett ”praktiskt svar” på den fredsplan för Mellanöstern som USA:s president Donald Trump presenterade i slutet av januari och en del av en ”motståndsoperation”. Hamas tar dock inte på sig dådet.

En talesperson för den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att det var fredsplanen som ”skapade denna atmosfär av eskalering och spänningar”.

Israels ledning lägger dock skulden på palestinska företrädare. I en kommentar till torsdagens händelser vänder sig Israels premiärminister Benjamin Netanyahu direkt till Abbas, som han anklagar för att elda på våldet.

– Du kommer inte att tjäna något på det här. Inte på knivhuggningarna, inte på bilattackerna eller på uppmaningarna till våld. Vi kommer att göra vad som än krävs för att trygga vår säkerhet, säger premiärministern.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV