Startsida - Nyheter

Energi · På gång i hela landet

På gång i hela landet

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

Norrland

8 februari

Samtal om Lule älvs framtid
Diskussion och samtal om Lule älvdal och att restaurera älven för bättre fiske, miljö och lokal ekonomi. Deltagare är Siri Lundström, biolog och styrelseledamot i Älvräddarna, Norrälvar och Lule Älvdals Serviceorgan, Roland Boman, ledamot i kommunfullmäktige och gruppledare för Framtid i Jokkmokks kommun, May-Britt Öhman, talar om sin forskning kring dammsäkerhet och urfolksperspektiv på klimat. Stellan Hamrin, biolog, fd sakkunnig på miljödepartementet och ledamot av Klimatriksdagen. Arrangeras av Norrälvar, Dálkke, EndEcocide och NaturensRättigheter i samverkan med Historia, Luleå tekniska universitet.
Tid: 10.00–12.45
Plats: Ája bibliotek, på baksidan av Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum, Kyrkogatan 3, Jokkmokk.
Mer info:Facebook och på museets webbplats.

21 -23 februari

Umefolk 2020
Livemusik på sex scener. Folk och världsmusik med artister från bland annat Balochistan, Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Irak, Kurdistan, Sapmi, Sibirien och Sverige. Dessutom: folkmucirkus med akrobater, teater, slöjdtorg och öppen konstworkshop samt workshops i sång, spel och dans. Arrangör är studieförbundet Bilda, Umefolk och Umeå folkmusikförening.
Plats: Umeå folkets hus
Tid: 21 feb kl 18:30 till 23 feb kl 03:00.
Mer info och programumefolk.com

Bjäran är ett av banden som spelar på årets Umefolk, då bandet också släpper sitt tredje album. Foto: umefolk.com

22-23 februari

Rotslöjd i Umeå
Kurs i rotslöjd med mästarslöjdaren Gunnel Eriksson. Här lärs olika sätt sätt att binda en korg ut samt historik kring korgtraditioner i länet. För den som aldrig provat korgbindning, men också för de som gått kurs tidigare och vill jobba vidare.
Plats: Kungsgatan 98, Umeå
Tid: 22-23 februari
Kostnad: 900-1 200 kr
Info:hemslojden.org
Anmälan: kristina.ersviken@hemslojd.org, 070-516 77 55, helst senast den 14 februari.

En kurs om olika sätt sätt att binda en korg med Gunnel Eriksson. Foto: Unsplash.

1 mars-18 juni 2020

Klimatlyft på distans
Under våren 2020 ordnas en distanskurs i lokalt och regionalt ideellt klimatarbete. Fokus ligger på att stärka opinionen och nå ut till människor framförallt på landsbygden. Det kommer att bli diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatnödläge, klimaträttvisa och omställning men också om metoder för förändringsarbete, som organisering, protester och förändringsarbete. Kursen vänder sig främst till aktiva inom Fridays for future, Klimatsverige, Gretas gamlingar, Jordens Vänner, Klimataktion, Omställning Sverige och andra som vill utveckla klimatrörelsen. Alla åldrar välkomna.
Plats: Distanskurs med videomöten kvällstid och helgträffar i Österfärnebo och Göteborg
Tid: 1 mars–18 juni 2020
Kostnad: Kursen är kostnadsfri, men det tillkommer en administrativ avgift på 200 kr/termin samt kostnader för resor, boende och mat i samband med kurshelgerna.
Kontakt: Lars Igeland, mejla: lars.igeland@farnebo.se
Mer info och anmälan: på Färnebo folkhögskola.

9 mars

Föreläsning om bevarande av kulturväxter i Östersund
Längre tillbaka i tiden var det vanligt att lantbefolkningen själv odlade fram sitt utsäde till stråsäd, grönsaker och blommor. Detta kulturarv är idag starkt hotat. De gamla lantsorterna har många fördelar som moderna kommersiella sorter saknar. De innehåller en större variation av gener, vilket bland annat gör att de har en inbyggd försäkring mot sjukdomar och klimatfaktorer. Genom den lokala anpassningen har de bäst förutsättningar att trivas på just den orten. Arrangör är Studieförbundet vuxenskolan i samarbete med föreningen Sesam som också håller kurser i fröodling runt om i landet (lördag 25/4 håller Sesam i en fröodlingskurs i Östersund).
Plats: Clarion Hotell Grand, Prästgatan 16, Östersund
Tid: 19.00–20.30
Kostnad: 100 kr
Mer info och anmälan: på länken.

12 mars

”Kan naturen ha rättigheter?” i Gävle
Ekopedagogerna och föreläsarna Ingrid och Nikolas Berg är två av författarna till boken Naturens rättigheter: När lagen gör fred med jorden. Här berättar de om den internationella rörelse som många ser som ett sätt att möjliggöra ett systemskifte. Arrangeras av Omställning Gävle. Fritt inträde. 
Plats: Gävle konstcentrum/Bistro Silvanum, Kungsbäcksvägen 32, Gävle
Tid: 18.30–20.30
Mer info: på omstallninggavle@gmail.com eller Facebook.

18 augusti

Svampplockning för nybörjare i Piteå
I denna studiecirkel kan du lära dig grunderna i vilka svampar som är ätliga, hur och var du plockar dem och hur du skiljer dem åt. Du får kunskap om svamparnas basala biologi, svampens roll i ekosystemen men även historiken omkring användningen av svamp i matlagningen. Ytligt berörs svampens användning till garnfärgning. Du får lära dig plockteknik. Du får tips om vilken utrustning du behöver och du kommer också att få tips på hur du kan tillaga den svamp du plockar. Cirkelledaren Mikaela Karlsson är utbildad svampkonsulent. 
Tid: Fem tisdagar med start 18/8 kl 17.30–20.00
Plats: ABF Piteå, Torget, Kyrkbrogatan 10 C
Kostnad: 850 kr.
Info och anmälan på ABF. (anmäl dig snart, endast tre platser kvar.)

Svealand

Till 24 maj

En fröresa i Tensta, Stockholm
Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
Tid: Filmen visas löpande under museets öppettider fram till 24 maj, tisdag 11–20, onsdag-fredag 11-18, lördag-söndag 12-17.
Mer info: tenstakonsthall.se
Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

Läs mer: i intervjun med Jumana Manna i nummer 91

En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

17 februari

Filosoficafé i Stockholm om omställning till hållbarhet
Ett samtal om de djupgående förändringar i vad vi gemensamt tycker är viktigt, värdefullt och normalt, en viktig beståndsdel i omställningen till hållbarhet. Samtalet inleds av Pella Thiel som bland annat utbildar i omställning och naturens rättigheter. Arrangeras av Omställningsnätverket och Humanisterna Stockholm.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Café Ritorno, Odengatan 80, Stockholm
Kostnad: Köp något att dricka eller äta i kaféet som inträde. Kom i god tid.

25 februari

Föredrag om skogsträdgårdsodling i Örebro
Skogsträdgården är en odlings- och trädgårdsform där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn odlar en stor variation av ätbart i form av fruktträd, nötträd, bärbuskar, klättrande växter och örtartade perenner samtidigt som man lagrar koldioxid och skapar livsmiljöer för humlor, bin och andra vilda vänner. Föreläsaren Annevi Sjöberg är en av författarna till böckerna ”Fleråriga grönsaker – upptäck, odla, njut” och ”Skogsträdgården – odla ätbart överallt”
Plats: Stadsbiblioteket, Näbbtorgsgatan 12, Örebro
Tid: 19.00–20.00
Kostnad: Ingen avgift.
Mer info:bibliotekets hemsida eller på 019-216110. Biljetter släpps från den 11/2.

Annevi Sjöberg berättar om skogsträdgårdar på Örebro stadsbibliotek.

15 mars

Aktivt hopp i Eskilstuna
En hel dags workshop kring metoden och förhållningssättet Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen. Under den här workshopen presenteras konkreta övningar som hjälper oss att vara realistiska om nuläget – samtidigt som vi frågar oss; vilken värld längtar vi efter? Aktivt hopp är en medveten handling. Den utgår inte från att vi måste vara optimistiska. Men känslan av hopplöshet och klimatoro behöver inte hindra oss att agera för den värld vi vill se. Metoden bygger på boken ”Aktivt hopp” av Joanna Macy och Chris Johnstone.
Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
Tid: 15 mars, kl 10–16
Pris: 950 kronor
Mer info: på intebaramorotter.se
Anmälan: senast 7 mars på Studiefrämjandets webbplats , eller mejl till lena.wistrand@studieframjandet.se

27–29 mars

Eld, kniv och yxa i Värmland
Det nya friluftsåret välkomnas med en kurs för kvinnor/icke-binära i naturnära miljö. Här får deltagarna göra upp eld med tändstål, bygga eldar, laga mat över eld, prova olika kök och pannor samt hantera kniv och yxa på ett säkert sätt. Inga förkunskaper krävs. Det blir också guidad meditation/inspirationstal kring elden samt samtalscirkel. Kursen är även en möjlighet att träffa likasinnade och skaffa nya vänner.
Plats: Värmland, i vacker naturnära miljö (mer info vid anmälan)
Tid: 27/3 kl 17.00–29/3 kl 15.00
Pris: 3 500 kr/person, inklusive boende och vegetarisk mat (el vegansk vid önskemål).
Mer info: på Facebook och på mail@iskogochmark.com
Anmälan: senast den 25 feb

Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

18 april

Svampodling i Dalarna
Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
Tid: 18 april, 9-16.30
Kostnad: 1 200 kr
Anmälan och info: stjärnsund.nu

Till 31 maj 2020

Arktis smälter i Stockholm
I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
Plats: Nordiska museet, Stockholm
Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
Info: här.

Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

Götaland

9 februari–5 april

Studiecirkel för en ny ekonomi
I denna studiecirkel kommer deltagarna först fördjupa sig i vad pengar och banker är och hur penningsystemet egentligen fungerar. Därefter kommer fokus att vara på negativa konsekvenser av dagens system och till sist fördjupning i två lösningsförslag. En rad spännande och centrala artiklar och utdrag ur böcker kommer avhandlas och det kommer även finnas mycket utrymme för diskussion. Arrangeras av Positiva pengar och ABF Göteborg.
Plats: ABF Göteborg 
Tid: 13:30-16:00 (alla datum) 
Datum: 9/2, 23/2, 8/3, 22/3 och 5/4.

Skogen – en plats för lärande.  Foto: Lars Pehrson/TT

12 februari

Om Europas jordbruk i Lund
Det moderna jordbruket har lett till utarmade jordar och en minskning av den biologiska mångfalden, och påverkas nu också av klimatförändringarna. Räcker EUs nya jordbruksprogram för den omställning som behövs? Professor Yann Clough, ekolog och forskare vid Centrum för miljö- och klimatforskning i Lund, beskriver jordbrukets miljö- och klimatproblem och vad som krävs för att lösa dem. Arrangeras av Lunds Naturskyddsförening, Lunds stadsbibliotek och Hållbarhetsforum vid Lunds universitet. Fri entré, ingen anmälan krävs.
Plats: Atriumgården på Lunds Stadsbibliotek, S:t Petri Kyrkogata 6, Lund. 
Tid: 18.00–19.30
Mer info:Hållbarhetsforums webbplats.

27 februari

Naturkontakt i Göteborg 
Vad ska vi med naturen till? Och hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp?
I det här föredraget berättar Mattias Sandberg, lektor i kulturgeografi, om naturens betydelse för oss människor, med särskilt fokus på potentialen i den direkta naturupplevelsen. Och om hur den upplevelsen spelar roll för vårt lärande, särskilt i barndomen. Vidare framhåller han vikten av att översätta abstrakta miljöfrågor till ord och handlingar som är begripliga.
Plats: Göteborgs Naturhistoriska museum
Tid: 27 februari, kl 18-19
Info: Facebook eller på muséets hemsida
Ingen föranmälan. Fri entré.

29 februari

Ledarutveckling med omställningsinriktning i Kalmar
Studiefrämjandet arrangerar en cirkelledarutbildning med omställnings- och hållbarhetsinriktning. Helgkursen är en kombination av Studiefrämjandets L1:a (Ledarutveckling steg 1) och Omställningsrörelsens Grundkurs/Transition Launch, som ger de grundläggande verktygen för att jobba med lokalt omställningsarbete.
Plats: Skälby Kungsladugård, Skälbyallén 6, Kalmar
Kostnad: 1500 kr/person (med boende 2500 kr/person). Kostnadsfritt för dig som är eller ska bli cirkelledare, samt för samarbetsorganisationer som har ett aktivt samarbete med Studiefrämjandet Småland-Gotland.
Anmälan: Senast den 10 februari 2020 på: länken här.

I hela landet …

13 februari

Webbinarium om fleråriga ätliga växter
Seminarium på temat: ”Potentialen i att använda perenner för klimatresiliens, biodiversitet och glada människor” med Stephen Barstow, känd för att under 35 år ha testat mer än 6 000 olika växter i sin trädgård i norra Norge. På engelska. Eventet är en öppen del av kursen ”Ett år i Omställning” vid Eskilstuna folkhögskola.
Plats: Registrera dig i förväg på länken så får du en möteslänk skickad via videokonferensverktyget Zoom.
Tid: 18.00–20.00
Mer info och anmälan: på Facebook.

Stephen Barstow är känd som ”Extreme sallad man”. Foto: www.edimentals.com

3 mars

Webbinarium om jämställda lokala ekonomier
Webbsänt seminarium med fokus på ett projekt där ett antal bygder gjorde lokalekonomiska jämställdhetsanalyser. Pia Tingvall, bland annat ordförande för Hela Sverige ska leva Östergötland, berättar om projektet och alla som vill kan delta i en diskussion om hur vi kan arbeta för mer jämställda lokala ekonomier i hela landet. Arrangeras av Lokalekonomidagarna.
Plats: För att delta aktivt på webben använd videokonferensverktyget Zoom. Seminariet sänds också på Facebook.
Tid: 15.00–16.00
Mer info: och länkar finns på webbplatsen: lokalekonomi.helasverige.se/webbinarier

Längre fram …

8–12 april

Konferens: Omdefiniera tillväxten i Järna 
På Initiativ Forum 2020 vill arrangörerna skapa ett utrymme för att öka förståelsen för vad tillväxt kan vara, genom föreläsningar, diskussioner och workshops. De skriver att vårt sätt att tänka har lett oss fram till den plats där vi är i dag, men att vårt tänkande är något vi kan ändra på och att det gör vi bäst tillsammans. Konferensen är på engelska och arrangeras av YIP, Youth initiativ program, som är en årslång kurs för unga människor som vill engagera sig i världen och hållbar utveckling. I år består kursen av 25 personer från hela världen. Tanken är att ungefär 120 personer under fem dagar ska diskutera temat ”Redefining Growth through Interconnection”. Program kommer snart.
Plats: Kulturcentrum Järna, Södertälje.
Tid: 8/4 kl 14.00–12/4 kl 16.00
Kostnad: 2200 kr (rabatt vid bokning innan 15 mars: 1850 kr). I biljetten ingår vegansk mat under hela konferensen och enkel sovplats i delade lokaler. Önskas enskilt rum kan det bokas och betala separat.
Mer info och anmälan: se hemsidan initiativeforum.yip.se

15 april

Gör egen tvål i Malmö
Lär dig tillverka kallrörd tvål efter ett beprövat recept med olja och hushållskemikalier. Ta gärna med elvisp eller stavmixer, glöm inte förkläde. Fika ingår. Arrangeras av Staden Malmös Hemslöjdsförening.
Plats: STPLN Stapelbäddsgatan 3 Västra hamnen, Malmö.
Tid: 18.00–21.00
Kostnad: Medlem i SMHF 75 kr, medlem i annan förening 150 kr, övriga 200 kr. Materialkostnad om 50 kr tillkommer.
Mer info och anmälan: på webbplatsen hemslojden.org.

Lär dig göra egen tvål. Foto: Morguefile

16 april

En kväll om aktivt hopp i Bromölla, Blekinge
Kvällen kommer att handla om att se på människan och våra utmaningar på givande och hoppfulla sätt. Anton Pettersson från Studiefrämjandet och Omställningsnätverket kommer att föreläsa om det som kallas aktivt hopp och som också finns sammanfattat i en bok med samma namn skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone. Finns intresse kan kvällen eventuellt bli startskottet på en bokcirkel. Arrangeras av Kulturpunkten, Studiefrämjandet Skåne – Blekinge Östra och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
Tid: 18.00–20.00
Info:Facebook

1-3 maj

Lerputs i Kloster, Dalarna
Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
inklusive mat och enkel sovplats.
Mer info: finns på Facebook
Anmälan: via formuläret här

15-16 maj

Festival för civilsamhället i Stockholm
Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power i Stockholm i maj. Mot bakgrund av att det demokratiska utrymmet krymper och nationalism, populism och protektionism växer sig allt starkare vill Forum Syd samla aktivister, myndigheter och makthavare m fl för att utarbeta strategier som kan vända trenden. Förhoppningen är att det mynnar ut i diskussioner som utmanar redan välanvända metoder och tankesätt kring bistånd. Och att man kan ta fram en handlingsplan för ett stärkt civilsamhälle genom nya vägar för mobilisering, aktivism och strategier för att skapa demokratisk förändring. 
Plats: Finlandshuset konferens, Snickarbacken 4
Tid: 15 maj kl 9.00–16 maj kl 17.00
Info och anmälan: här.

En kvällskurs i Luleå för dig som vill prova på knuttrimring. Foto: Lasse Fredriksson/TT

27–28 maj

Kvällskurs i timring i Luleå
En kvällskurs för dig som vill prova på knuttrimring. Kursmaterial:
Om man har yxa, motorsåg och skyddsbyxor är det bra att ta med sig till kursstart. För den som vill köpa litteratur rekommenderar vi Sven-Gunnar Håkanssons bok ”Från stock till stuga”. Inga förkunskaper krävs. Vid för få anmälningar kan kursstart bli framflyttat. Kallelse med mer information samt faktura skickas cirka två veckor innan kursstart.
Tid: 16.00–21.00 onsdag och torsdag
Plats: Studieförbundet vuxenskolan, Småbåtsgatan 1, Luleå.
Kostnad: 2 000 kr för två kvällar.
Anmälan: via hemsidan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV