Zoom

Nepal: Fortsatt kamp mot att kvinnor bannlyses under mens

Ofta är det äldre familjemedlemmar som kräver att kvinnor ska förvisas från byn under mensen, då de har starkast band till seden och tror att gudarna annars förargas och straffar byn med exempelvis sjukdom.

Kvinnor i Nepal har traditionellt ansetts som orena när de har mens och i de västra delarna av landet har de tvingats lämna sina hem och bo i skjul under mensen.

Denna sed kallas chhaupadi och den har orsakat dussintals flickor och kvinnors död bara det senaste årtiondet på grund av att de har fryst ihjäl, kvävts av röken från eldar de tänt i de fönsterlösa skjulen eller dött av ormbett.

Chhaupadi är förbjudet enligt lag. Först genom ett beslut i högsta domstolen 2005, och 2017 gjordes överträdelser straffbara i nationell lag. Att tvinga en kvinna att flytta ut i ett skjul kan ge tre månaders fängelse eller böter. Trots det förvisas fortfarande kvinnor från sina hem när de har mens – men den senaste tiden har myndigheterna skärpt tonen.

Nepalesiska kvinnor "tvättar bort synden" som de begått under sin menstruation under en ceremoni i Katmandu
Nepalesiska kvinnor "tvättar bort synden" som de begått under sin menstruation under en ceremoni i Katmandu. Trots att traditionen "chhaupadi" är förbjuden i Nepal utövas den fortfarande på håll. Arkivbild. Foto: Niranjan Shrestha/AP/TT

Sedan december har hundratals så kallade chhau-skjul rivits efter att inrikesdepartementet har beordrat de lokala distrikten att följa lagen. Lokala tjänstemän har också varnat invånarna för att de kommer att frysa inne bidrag till personer som upptäcks vara ansvariga för att förvisa kvinnor under mensen.

Fler tror på förändring

I vissa delar av distriktet Achham har pensioner minskats som ett straff för brott mot lagen. Detta har varit effektivt eftersom äldre familjemedlemmar ofta har starkast band till seden och tror att om man inte förvisar kvinnor en gång i månaden förargas gudarna och straffar byn med sjukdom eller värre.

Liknande hot har hörts tidigare från myndigheterna, och flera av de skjul som nu rivits är antagligen uppbyggda efter att någon gång tidigare ha rivits, men nu tror allt fler på en verklig förändring.

Aradhana Thapa, chef för hälsovården på Bayalpata-sjukhuset i distriktet Achham, arbetar bland annat med att utbilda sjukvårdspersonal i frågan
Aradhana Thapa, chef för hälsovården på Bayalpata-sjukhuset i distriktet Achham, arbetar bland annat med att utbilda sjukvårdspersonal i frågan. Foto: Privat.

Exempelvis organisationen Nyaya Health Nepal som driver Bayalpata-sjukhuset i distriktet Achham. Organisationen har utbildat lokal vårdpersonal som är sjukhusets länk till befolkningen. När de började arbeta för sjukhuset uppgav 29 av dem att de praktiserade chhaupadi. Men efter att ha fått mer kunskap har 25 slutat med seden.

– Vi inledde med små steg för att förstå frågan och för att skapa en trygg plattform där vårdpersonalen kunde diskutera saken och stötta varandra, säger Aradhana Thapa, chef för hälsovården på sjukhuset.

Vårdpersonal kan påverka

Från enbart samtal har de gått vidare till att kartlägga utbredningen och att sprida information. Kartläggningen visar att 66 procent av de 14 000 kvinnor i reproduktiv ålder som tillhör sjukhusets upptagningsområde praktiserar chhaupadi.

Utbildningsinsats på landsbygden i Nepal för att på ett lättsamt sätt informera om menstruation
Utbildningsinsats på landsbygden i Nepal för att på ett lättsamt sätt informera om menstruation. Foto: Wikimedia commons/Lindsey Maya

– Utbildning, att förstå att mens är ett naturligt biologiskt fenomen som är universellt är vägen till förändring, säger Aradhana Thapa som menar att det är lättare för vårdpersonalen att påverka när de kan säga att de själva har slutat med sedvänjan.

Så sent som i december dog en kvinna till följd av seden i Achham. Men för första gången någonsin greps en person – kvinnans svåger – för att ha tvingat ut henne i skjulet.

En längre version av denna artikel har även publicerats av den engelskspråkiga veckotidningen The Nepali Times.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV