Radar

Dadgostar vill leda och bredda Vänsterpartiet

Nooshi Dadgostar vill bli ny partiledare för Vänsterpartiet.

Nooshi Dadgostar vill ta över Vänsterpartiet efter Jonas Sjöstedt.
Hon vill bredda partiet och locka väljare som lämnar Socialdemokraterna.

– Jag vill att Vänsterpartiet ska bli ett ännu bredare parti som fler människor känner sig hemma i och litar på, säger Nooshi Dadgostar, V:s nuvarande vice ordförande.

Nooshi Dadgostar är en av dem som har pekats ut som favorit att ta över efter Jonas Sjöstedt. Nu blir hon den första att offentligt säga att hon kandiderar till partiledarposten.

– För att förändra på riktigt behöver vi bli ett ännu större parti. Som jag ser det har Socialdemokraterna gått väldigt långt åt höger och lämnat en stor lucka efter sig – där behöver vi vara beredda att kliva in, säger hon.

– Vi är ju ett parti som har vuxit ganska mycket i lite större städer, och vi är största parti bland unga kvinnor. Men vi behöver också växa bland LO-arbetare och i bruksorter.

Offensiv opposition

Nooshi Dadgostar har varit riksdagsledamot sedan 2014 och hon tycker att partiet ska fortsätta på den väg man inlett på senare tid – att försöka sätta press på regeringen genom att samarbeta med andra oppositionspartier i riksdagen. Hittills har det handlat om att driva fram förändringar om Arbetsförmedlingen och mer pengar till välfärden.

– Jag tycker att den strategi vi har haft med en offensiv oppositionspolitik har varit framgångsrik, och det har också visat vad det är vi vill i politiken – att stärka välfärden och skapa mer jämlikhet, säger Nooshi Dadgostar.

En stark välfärd är något hon brinner för.

– Jag är själv född i en familj utan pengar, och jag tycker att det har gått ganska hyggligt för mig. Så jag kan se att den starka välfärden har betytt väldigt mycket, säger hon.

Kan få konkurrent

Ett flertal partidistrikt har valt att nominera partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson. Men hon har inte gett besked än om hon kandiderar eller inte.

Däremot skriver Ulla Andersson på Facebook att hon tycker att det är en bra nyhet att Nooshi Dadgostar kandiderar.

”Nooshi kommer bli en väldigt bra partiordförande om hon väljs. Hon är kunnig, intelligent, skarp och analytisk och dessutom både rolig och trevlig”, skriver Ulla Andersson.

Både partiets EU-parlamentariker Malin Björk liksom tidigare riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har meddelat att de inte kandiderar.

Vänsterpartiets nuvarande partiledare Jonas Sjöstedt meddelade i mitten av januari att han inte ställer upp till omval vid partikongressen i slutet av maj.

Nooshi Dadgostar

Nooshi Dadgostar är född 1985.

Hon är uppvuxen på Hisingen i Göteborg.

Hon har varit kommunpolitiker i Botkyrka, söder om Stockholm.

Riksdagsledamot sedan 2014, ledamot i socialförsäkringsutskottet.

Har varit vice partiordförande sedan 2018.