Radar

Angivare och drönare ska hindra viruset i Kina

En man drar sin resväska i en tunnelbanestation i Peking.

Betalning för att ange personer som misstänks vara smittade. Drönare som bevakar folk utomhus och förhör. I Kina tas allt mer drastiska metoder för att förhindra att smittan av det dödliga coronaviruset sprids.

Myndigheterna i Kina övervakar bokstavligt talat befolkningen för att förhindra att coronaviruset sprids ytterligare. I vissa lantliga delar av landet håller drönare med kameror koll på folksamlingar utomhus.

Ett filmklipp har spridits på det sociala nätverket Weibo då en patrullerande drönare upptäckt en samling människor som spelar det populära sällskapsspelet mahjong i den sydvästliga staden Chengdu.

– Att spela mahjong utomhus är förbjudet under epidemin. Ni har blivit påkomna. Sluta spela och lämna platsen så snabbt som möjligt, säger en myndighetsröst genom en högtalare.

Trots Kinas försök och åtgärder för att stoppa epidemin har viruset fortsatt att sprida sig. Över 360 personer har mist livet i Kina och mer än 17 000 personer har smittats i landet. Merparten av dem, 11 177 fall, har inträffat i provinsen Hubei. Detsamma gäller alla utom ett av måndagens 57 rapporterade dödsfall.

Anmäl – och få betalt

Pressen på lokala myndigheter att kontrollera de boende har också ökat till följd av det kinesiska nyåret då många människor som rest till familj eller vänner nu återvänt hem efter ledigheten.

Människor i vissa städer har blivit erbjudna ersättning av samhället för att anmäla personer som kan ha smittats under resor. I Shijiazhuang, en stad i norr, ges en betalning om närmre 2 800 kronor för att rapportera in om någon rest till Wuhan, huvudstad i Hubei, de senaste två veckorna.

I en del bostadsområden i Peking har privatpersoner byggt egna barrikader för att förhindra besökare och de som återvänt från resor att ta sig in utan att först förhöras och dela med sig av sin reseinformation.

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt.

Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.