Radar

Angivare och drönare ska hindra viruset i Kina

En man drar sin resväska i en tunnelbanestation i Peking.

Betalning för att ange personer som misstänks vara smittade. Drönare som bevakar folk utomhus och förhör. I Kina tas allt mer drastiska metoder för att förhindra att smittan av det dödliga coronaviruset sprids.

Myndigheterna i Kina övervakar bokstavligt talat befolkningen för att förhindra att coronaviruset sprids ytterligare. I vissa lantliga delar av landet håller drönare med kameror koll på folksamlingar utomhus.

Ett filmklipp har spridits på det sociala nätverket Weibo då en patrullerande drönare upptäckt en samling människor som spelar det populära sällskapsspelet mahjong i den sydvästliga staden Chengdu.

– Att spela mahjong utomhus är förbjudet under epidemin. Ni har blivit påkomna. Sluta spela och lämna platsen så snabbt som möjligt, säger en myndighetsröst genom en högtalare.

Trots Kinas försök och åtgärder för att stoppa epidemin har viruset fortsatt att sprida sig. Över 360 personer har mist livet i Kina och mer än 17 000 personer har smittats i landet. Merparten av dem, 11 177 fall, har inträffat i provinsen Hubei. Detsamma gäller alla utom ett av måndagens 57 rapporterade dödsfall.

Anmäl – och få betalt

Pressen på lokala myndigheter att kontrollera de boende har också ökat till följd av det kinesiska nyåret då många människor som rest till familj eller vänner nu återvänt hem efter ledigheten.

Människor i vissa städer har blivit erbjudna ersättning av samhället för att anmäla personer som kan ha smittats under resor. I Shijiazhuang, en stad i norr, ges en betalning om närmre 2 800 kronor för att rapportera in om någon rest till Wuhan, huvudstad i Hubei, de senaste två veckorna.

I en del bostadsområden i Peking har privatpersoner byggt egna barrikader för att förhindra besökare och de som återvänt från resor att ta sig in utan att först förhöras och dela med sig av sin reseinformation.

Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och 750 dödsfall. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett antal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt.

Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källor: Folkhälsomyndigheten och WHO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV