Radar

Mexiko sörjer fjärilarnas försvarare

Fyra monarkfjärilar i reservatet El Rosario i delstaten Michoacán i Mexiko.

Han kämpade oförtrutet för att skydda den hotade monarkfjärilen, innan han hittades död under mystiska omständigheter. När släkt och vänner sörjde miljöaktivisten Homero Gómez på torsdagen bar de hans kista, prydd med blommor, förbi de miljontals fjärilarna i reservatet El Rosario i den mexikanska delstaten Michoacán.

Gómez försvinnande den 14 januari väckte bestörtning. Genom att lägga ut fascinerande videor på de svartorange insekterna i sociala medier hade han fört ut sitt engagemang för fjärilarna till en bred allmänhet i Mexiko.
I onsdags bekräftade myndigheterna att han hittats drunknad, men detaljerna kring hans död är fortfarande oklara.

Gómez inledde sin kamp för fjärilarna när han såg hur de plötsligt i snabb takt blev allt färre. Till slut hoppade han av sitt gamla jobb för att på heltid ägna sig åt olika projekt för att säkra deras överlevnad, berättar hans bror.

– Detta var hans stora passion, säger Amado Gómez, som tillägger att brodern kärleksfullt brukade kalla sina skyddslingar för ”solens flickvänner”.

Under de sista åren av sitt liv drev Homero Gómez på för att få till stånd återplanteringsprojekt för att säkra monarkfjärilarnas hemvist.

Miljöaktivister befarar att han kan ha mördats på grund av sitt motstånd mot den illegala skogsavverkning som är ett stort problem i regionen.

Miljontals monarkfjärilar flyger varje år de upp till 450 milen från Kanada och USA för att övervintra på varmare breddgrader i Mexiko. Förutom skogsskövling hotas de av användandet av bekämpningsmedel och klimatförändringar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV