Radar

Asien: en ny generation leder kampen mot förtryck

I Hongkong har polisen utvecklat en hänsynslös och urskillningslös taktik för att stävja fredliga demonstrationer, bland annat har tortyr förekommit i häkten, enligt Amnestys rapport.

I Asien har 2019 utmärkts av en ny generation av aktivister som slår tillbaka mot det ökade förtrycket och brutala nedslag mot oliktänkande. Det konstaterar Amnesty International i sin årsrapport om situationen för mänskliga rättigheter i Asien och Stillahavsområdet.

– 2019 var ett år av förtryck i Asien. Men det var också ett år av motstånd. När regeringar runt om på kontinenten försökte rycka upp grundläggande rättigheter med rötterna slog folket tillbaka, säger Nicholas Bequelin, regionchef för Öst- och Sydostasien på Amnesty International.

Rapporten Human Rights in Asia-Pacific: A review of 2019 går igenom utvecklingen för mänskliga rättigheter i 25 stater och territorier i Asien.

De som tog täten i kampen var de unga – från studenter i Hongkong, som leder massrörelsen mot Kina, till studenter i Indien, som protesterar mot anti-muslimska lagar.

Sätter munkavle på medierna

I Indonesien har människor protesterat mot att parlamentet antagit flera lagar som hotar människors rättigheter. I Afghanistan riskerade demonstranter sin egen säkerhet när de protesterade mot den konflikt som pågår sedan länge i landet.

I Pakistan trotsade den icke-våldsamma rörelsen Pashtun Tahaffuz Movement staten när den mobiliserade mot påtvingade försvinnanden och utomrättsliga avrättningar.

I Vietnam, Laos, Kambodja och Thailand har demonstranter gripits och fängslats när repressiva regeringar har tagit till hårdhandskarna för att tysta sina kritiker och sätta munkavle på medierna, skriver Amnesty.

Rapporter för de andra regionerna kommer att lanseras under våren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV