Radar

Tuberkulosbakterie med ”dödlig” mutation blev resistent mot antibiotika

Varje år dör minst 1,5 miljoner människor i lungsjukdomen tuberkulos över hela världen.

Globalt är det ett stort problem med resistens mot antibiotika hos tuberkulosbakterier. En grupp forskare vid Uppsala universitet har nu kartlagt en mekanism, som finns hos bakterier med en viss sorts mutation, som gör dem resistenta mot en särskilt viktig antibiotika. 

Forskarna menar att denna kunskap är viktig för att ställa en korrekt diagnos på en patient och bestämma vilken sorts antibiotika som ska användas i behandlingen.

Varje år dör minst 1,5 miljoner människor i sjukdomen och en normal behandling kräver i dag fyra olika antibiotika som ska tas under flera månader. Om tuberkulosbakterierna då är resistenta, det vill säga motståndskraftiga, mot en av de antibiotika som används så är risken stor att hela behandlingen misslyckas.

Mutation som forskarna hittade finns i en gen som skapar ett viktigt protein hos tuberkulosbakterier, ett protein som är måltavlan för det viktiga antibiotikat rifampicin. Så denna mutation borde egentligen, enligt forskarna, ha dödat bakterierna, men får nu istället effekten att bakterierna blir mycket resistenta mot rifampicin. Genom experiment kunde de lista ut hur det kommer sig att bakterierna ändå överlever med denna mutation, och de såg att läsningen av den genetiska koden ”halkar” just där och att den dödliga effekten ”undertrycks”. 

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.