Radar

Trump: Fredsplanen ”kan ha en chans”

Evan Vucci/AP/TTUSA:s president Donald Trump tar emot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu i Vita huset.

USA:s president Donald Trump har israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu – och dennes rival Benny Gantz – på besök inför presentationen av sin kraftigt försenade fredsplan. En plan som ska ”skydda Trump från riksrätten och rädda Netanyahu från fängelse”, enligt palestinske premiärministern Mohammed Shtayya.

Trumps plan för fred mellan Israel och Palestina har försenats så länge att somliga börjat tvivla på dess existens. Men på tisdagen vid lunch, amerikansk tid, ska planen slutligen presenteras, meddelade USA:s president när han på måndagen tog emot Israels premiärministers Benjamin Netanyahu i Vita huset.

I ett separat möte träffade Trump även Netanyahus inrikespolitiske ärkerival Benny Gantz, som hoppas ta kontrollen över det israeliska parlamentet knesset i nyvalet den 2 mars. Det mötet skedde bakom stängda dörrar och bortom pressfotografernas kamerablixtrar, men Gantz hyllade Trump efteråt.

– Presidentens fredsplan är onekligen en betydelsefull och historisk milstolpe. Omedelbart efter valet kommer jag att börja arbeta för att implementera den.

Tajmingen ingen slump

Presentationen av fredsplanen sker samtidigt som både Trump och Netanyahu är i blåsväder. I den amerikanska senaten rullar riksrättsprocessen mot Trump vidare samtidigt som knesset ska ta ställning till Netanyahus begäran om åtalsimmunitet mot de korruptionsanklagelser som riktats mot honom.

Många politiska bedömare menar att tajmingen inte är någon slump. Den amerikanske veterandiplomaten Dennis Ross, som arbetade med Mellanösternfrågor under såväl republikanska som demokratiska presidenter, säger att tidpunkten valts för att ”avleda uppmärksamheten från vad som pågår”.

"Israelisk suveränitet"

Den palestinske premiärministern Mohammed Shtayya säger att syftet är att ”skydda Trump från riksrätten och rädda Netanyahu från fängelse”.

Samtidigt uppmanar han världssamfundet att förkasta fredsplanen, som enligt förhandsrykten kraftigt kommer att gynna israeliska intressen på bekostnad av palestinska.

– Det är ingen plan för fred i Mellanöstern. Den här planen ger Israel suveränitet över palestinska områden, säger Shtayya.

Abbas ska ha nobbat

Palestinska ledare har hela tiden hävdat att de inte bjudits in till förhandlingar om fredsplanen, men det motsades på måndagen av flera anonyma källor nära president Mahmud Abbas regering.

Enligt källorna har USA under de senaste månaderna skickat upprepade inbjudningar, vilka samtliga nobbats av Abbas.

– Det kommer inte att bli några diskussioner med amerikanerna förrän de erkänner tvåstatslösningen, säger en av källorna mot löfte om anonymitet.

"Kan ha en chans"

Trump har tidigare kallat sin fredsplan för ”århundradets avtal”. När han på måndagen mötte pressen i samband med Netanyahus besök var den amerikanske presidenten dock lite mer återhållsam.

– Jag tror att den kan ha en chans, sade Trump.

Presidenten tror också att palestinierna kommer att ändra uppfattning om fredsplanen.

– Den är väldigt bra för dem. Faktum är att den är orimligt bra för dem.

Israel-Palestina-politik under Trump

Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.

Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.

I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.

I november 2019 lät utrikesminister Mike Pompeo meddela att USA inte längre betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag.

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter