USA:s president Donald Trump har israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu – och dennes rival Benny Gantz – på besök inför presentationen av sin kraftigt försenade fredsplan. En plan som ska ”skydda Trump från riksrätten och rädda Netanyahu från fängelse”, enligt palestinske premiärministern Mohammed Shtayya.
Trumps plan för fred mellan Israel och Palestina har försenats så länge att somliga börjat tvivla på dess existens. Men på tisdagen vid lunch, amerikansk tid, ska planen slutligen presenteras, meddelade USA:s president när han på måndagen tog emot Israels premiärministers Benjamin Netanyahu i Vita huset.
I ett separat möte träffade Trump även Netanyahus inrikespolitiske ärkerival Benny Gantz, som hoppas ta kontrollen över det israeliska parlamentet knesset i nyvalet den 2 mars. Det mötet skedde bakom stängda dörrar och bortom pressfotografernas kamerablixtrar, men Gantz hyllade Trump efteråt.
– Presidentens fredsplan är onekligen en betydelsefull och historisk milstolpe. Omedelbart efter valet kommer jag att börja arbeta för att implementera den.
Tajmingen ingen slump
Presentationen av fredsplanen sker samtidigt som både Trump och Netanyahu är i blåsväder. I den amerikanska senaten rullar riksrättsprocessen mot Trump vidare samtidigt som knesset ska ta ställning till Netanyahus begäran om åtalsimmunitet mot de korruptionsanklagelser som riktats mot honom.
Många politiska bedömare menar att tajmingen inte är någon slump. Den amerikanske veterandiplomaten Dennis Ross, som arbetade med Mellanösternfrågor under såväl republikanska som demokratiska presidenter, säger att tidpunkten valts för att ”avleda uppmärksamheten från vad som pågår”.
"Israelisk suveränitet"
Den palestinske premiärministern Mohammed Shtayya säger att syftet är att ”skydda Trump från riksrätten och rädda Netanyahu från fängelse”.
Samtidigt uppmanar han världssamfundet att förkasta fredsplanen, som enligt förhandsrykten kraftigt kommer att gynna israeliska intressen på bekostnad av palestinska.
– Det är ingen plan för fred i Mellanöstern. Den här planen ger Israel suveränitet över palestinska områden, säger Shtayya.
Abbas ska ha nobbat
Palestinska ledare har hela tiden hävdat att de inte bjudits in till förhandlingar om fredsplanen, men det motsades på måndagen av flera anonyma källor nära president Mahmud Abbas regering.
Enligt källorna har USA under de senaste månaderna skickat upprepade inbjudningar, vilka samtliga nobbats av Abbas.
– Det kommer inte att bli några diskussioner med amerikanerna förrän de erkänner tvåstatslösningen, säger en av källorna mot löfte om anonymitet.
"Kan ha en chans"
Trump har tidigare kallat sin fredsplan för ”århundradets avtal”. När han på måndagen mötte pressen i samband med Netanyahus besök var den amerikanske presidenten dock lite mer återhållsam.
– Jag tror att den kan ha en chans, sade Trump.
Presidenten tror också att palestinierna kommer att ändra uppfattning om fredsplanen.
– Den är väldigt bra för dem. Faktum är att den är orimligt bra för dem.
Israel-Palestina-politik under Trump
Under Donald Trumps presidentskap har USA lagt om kursen i sin Israel-Palestina-politik. Landet har fattat flera kontroversiella beslut som brutit mot såväl internationell konsensus som tidigare amerikansk praxis.
Redan innan sitt tillträde lovade Trump att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, ett löfte han sedermera förverkligade trots protester från världssamfundet.
I mars 2019 erkände USA Israels suveränitet över Golanhöjderna, syriskt territorium som ockuperades av Israel i anslutning till sexdagarskriget 1967 och sedermera annekterades.
I november 2019 lät utrikesminister Mike Pompeo meddela att USA inte längre betraktar de israeliska bosättningarna på Västbanken som ett brott mot internationell lag.