Radar

Svenska i Wuhan: Det är en mardröm

Angelica Kristiansson Herrera bor i Wuhan i Kina, som stängts ner till följd av virusutbrottet som startade i staden.

Svenska Angelica Kristiansson Herrera är fast i mångmiljonstaden Wuhan i Kina, som till stor del är nedstängd till följd av virusutbrottet. ”Det är verkligen en mardröm, det kom från ingenstans”,  säger hon.

Angelica Kristiansson Herrera har bott i kinesiska Wuhan i ett år för att studera kinesiska. Nu är hennes visum på väg att gå ut, och hennes inbokade resa till Japan i början av februari har ställts in.

– Jag är mest inomhus, det är väldigt tomt ute. Det är ingen som går ut längre, alla går med masker, allt är stängt, i princip, säger hon.

Angelica Kristiansson Herrera bor i en lägenhet tillsammans med sin pojkvän och en gatuhund som hon adopterat. Ett närlivs i närheten håller öppet, vilket gör att hon kan köpa mat. Men virusutbrottet präglar hela staden, där kollektivtrafiken står stilla och utresor stoppats. Hon följer uppmaningen att bära munskydd – hon har till och med två på sig – och vidtar andra säkerhetsåtgärder när hon rör sig utomhus.

– Jag har köpt plasthandskar som doktorer har, som jag har på mig när jag trycker på hissknappen och så. Och så undviker jag folk. Jag tänker på att ha andra kläder på mig när jag går ut än de jag har hemma, säger hon.

Oroliga anhöriga

Angelica Kristiansson Herrera säger att hon har tur som har sin pojkvän.

– Det blir väldigt isolerat, men man får hålla humöret uppe så man inte blir knäpp. Det tar ganska mycket på en. Alla hemifrån håller på att skicka meddelanden och oroar sig. Det känns inte så kul, när familjen är orolig, säger hon.

I de olika grupper hon är med i på meddelartjänsten Wechat är utbrottet det stora samtalsämnet. Oro blandas med rykten och spekulationer, utlänningar diskuterar om de kommer att evakueras, och människor ger också varandra mycket stöd.

– Det är väldigt mycket falska nyheter som sprids, så man vet inte vad man ska tro, säger hon.

Kontakt med ambassaden

Själv skulle hon vilja lämna Wuhan så fort som möjligt. Hon är i kontakt med svenska ambassaden som säger att man avvaktar att evakuera svenskar. Och Angelica Kristiansson Herrera är orolig för vad som i så fall händer med hennes hund, om hon kan ta med den.

TT: Vad tror du kommer att hända?

– Jag tänker att de inte kan ha staden under lockdown (nedstängd) så länge. Jag tänker att om två veckor så kanske det börjar lugna ner sig, att de börjar få bukt med utbrottet, eller kontroll på vilka som är smittade och inte, säger Angelica Kristiansson Herrera och fortsätter:

– Det känns inte som att det går att ha det stängt så länge, men man vet ju aldrig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV