Radar

Regnigaste platsen inte längre Borås

Titeln som Sveriges regnigaste plats innehas nu av Torup i Halland, som passerat den pålitliga regnstaden Borås.

Borås förlorar utmärkelsen som Sveriges regnigaste plats – under 2019 regnade det mest i halländska Torup. Solrekordet vinner Sveriges största ö. Men varmast var det långt mer norrut.

Termometrarna i Markusvinsa i Pajala kommun mätte 34,8 grader den 26 juli. Det var temperaturrekordet i Sverige 2019, visar SMHI:s preliminära statistik för året. Det är också den högsta temperatur som hittills uppmätts vid en station norr om polcirkeln i Sverige.

Hela året var betydligt varmare än normalt i hela Sverige, särskilt i söder. Några stationer fick en årsmedeltemperatur över 10 grader, vilket är ovanligt.

Regn

Kallast blev det i Nikkaluokta den 31 januari, med -39,5 grader. I och med det är 2019 det enda året under 2010-talet där det inte blev -40 grader någon gång.

Men där kylan uteblev öste regnet ner – sett till hela 2019 var året ovanligt blött. Oftast regnade, snöade eller haglade det i jämtländska Gäddede, där det kom nederbörd 260 av året 365 dagar. Men sett till mängden nederbörd fick halländska Torup mest, med totalt 1 363 millimeter.

Därmed tog man över förstaplatsen från Borås, som tidigare toppat listan, vilket P4 var först med att uppmärksamma. Minst nederbörd föll över Kalmar, som bara fick 382 millimeter under året.

Sol

Den som vill ha solsken till semestern bör söka sig till Gotland – i alla fall om man tror att förra året upprepar sig. Hoburgen, på södra delen av ön, fick med 2 342 timmar mest sol under året. Svenska Högarna i Norrtälje kommun kommer tillsammans med Visby och Karlskrona knappt efter Hoburgen i rankingen, medan Tarfala i Lapplandsfjällen bara fick 1 159 soltimmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV