Radar

Kakao ersätter olaglig guldutvinning i Amazonas 

De bergiga skogarna i ursprungsreservatet Yanomami i Amazonas är ett populärt tillhåll för olagliga guldgrävare.

I Brasiliens största ursprungsreservat Yanomami har tusentals kakaoplantor planterats som ett alternativ till den olagliga guldutvinningen, rapporterar the Guardian. 

– Vi vill plantera och utveckla samhällets inkomster. Och det här är inte destruktivt för skogen, säger Júlio Ye’kwana, ordförande för Wanasseduume-föreningen, som kom på idén, till The Guardian. 

Under de senaste två åren har tusentals kakaoträd planterats i det avlägsna ursprungsreservatet Yanomami.  Kakao trivs i skugga och träden har planterats enligt en skogsbruksteknik som använts med framgång på andra kakaoodlingar i Amazonas. 

Byborna hoppas att kakaofrukten om några år kan ge välsmakande, ekologisk choklad. Enligt en rapport från Research and Markets växer den globala marknaden för choklad med nästan 10 procent varje år, särskilt stor är efterfrågan på ekologisk, mörk choklad. 

Kakaofrukt
Kakaofrukt. Foto: Unsplash

Yanomami ligger i den norra delen av brasilianska Amazonas och är Brasiliens största ursprungsreservat med sina 9,6 miljoner hektar. De vilda, bergiga skogarna är ett populärt tillhåll för cirka 20 000 olagliga guldgrävare, så kallade garimpeiros.

Alternativ till olaglig guldutvinning

Våld är ett återkommande problem kring guldgrävarna och ledarna för Yanomami-folket har krävt ett stopp för garimpeiros.

Enligt projektets koordinator och antropolog Moreno Saraiva kommer kakaoprojektet att erbjuda ett alternativ till den olagliga verksamheten. 

– Vi försöker bygga en annan möjlig framtid. Det kommer att ta fem år men om vi inte gör det nu kommer det aldrig att finnas något annat alternativ, säger han till the Guardian. 

Projektet drivs av reservatets ursprungsföreningar Wanasseduume och Hutukara, tillsammans med den brasilianska ideella föreningen Instituto Socioambiental (ISA).