Radar

WHO: Fler kommer att insjukna

Tågpassagerare med ansiktsmask på en station i Hongkong.

Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviruset. Många hundra har smittats, och antalet kommer att fortsätta stiga, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

40 miljoner människor påverkas av de kinesiska myndigheternas beslut om att isolera städer och begränsa trafiken för att begränsa smittspridningen.
Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdatering från myndigheterna.

Dessutom undersöks ytterligare över 1 000 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Fler i Kina kommer att smittas av viruset, enligt WHO.

– Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser om hur allvarligt viruset är, säger Tarik Jasarevic, talesperson för WHO.

Han uppger att det kan bli aktuellt för WHO:s experter att undersöka ombehandlingar och vaccin mot viruset mers kan användas på personer som smittats av det nya viruset.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i ett tiotal städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas 41 miljoner människor av reserestriktioner.

Jättestäderna Peking och Shanghai uppmanar invånare som kommer tillbaka från speciellt utsatta områden att stanna hemma i två veckor för att förhindra att det sprider sig.

Behov av vårdplatser

De flesta sjukdomsfallen har registrerats i den centralkinesiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstaterats och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatser är akut. Därför ska ett semesterkomplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårdplatserna ska stå klara i början av nästa vecka, rapporterar den statliga tidningen Changjiang.

Just nu firas det kinesiska nyåret, en tid på året då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospridning.

Det storskaliga nyårsfirandet i Peking har till exempel ställts in på grund av virusutbrottet. Nöjesparken Disneyland Shanghai meddelar också att den tills vidare stängs helt och hållet och även del av Kinesiska muren stängs för att få kontroll på spridningen.

Fall utanför Kina

Drygt tio sjukdomsfall har bekräftats utanför Kina, i Thailand, Vietnam, USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Två personer från Wuhan har sökt vård i hälsocentralen i Ivalo i finländska Lappland, rapporterar Yle. Familjen semestrar i området sedan några dagar och uppvisar influensasymptom. Prover har tagits under morgonen.

Ett preliminärt resultat klarnar under eftermiddagen eller tidig kväll, säger Mika Salminen som är direktör för infektionsepidemiologiska avdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd THL, till Yle.

Under torsdagen beslutade Världshälsoorganisationen WHO att inte utlysa nödläge för coronaviruset.

Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus då, och lade till att det fortfarande kan bli ett sådant.

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.
Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.
Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.
Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.
Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Radar

S självkritiska till misslyckad integrationspolitik

Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson Lawen Redar är djupt självkritisk till partiets integrationspolitik.

Socialdemokraterna har under decennier misslyckats med sin invandringspolitik, visar en intern rapport som Aftonbladet tagit del av.
”Jag tycker att vi ska vara djupt självkritiska”, säger rapportens författare Lawen Redar (S), till tidningen.

Bristande migrations- och integrationspolitik har bidragit till en rad problem som Sverige i dag lider av, som parallellsamhällen med kriminalitet, parallella rättskipningssystem och religiös radikalisering, enligt Socialdemokraternas rapport.

Ett annat problem är enligt rapporten att det svenska språkets ställning har försvagats.

– Jag har mött kvinnor som befunnit sig i Sverige i 16 års tid utan att kunna prata svenska. Detta för att man inte möter myndigheter eller människor med svenska som modersmål i vardagen, som ett resultat av segregationen, säger Lawen Redar till Aftonbladet

Hon är Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson och menar att en orsak till att Socialdemokraterna inte har tagit problemen på allvar har varit en rädsla att förknippas med Sverigedemokraterna.

– När SD klev in i den nationella politiken 2010 behövde alla partier markera mot dem. Det har omöjliggjort en seriös integrationspolitik och debatt. Men det duger inte att frågan om integration främst får föras av ett extremnationalistiskt parti, säger Lawen Redar till tidningen.

Rapporten innehåller inte några förslag på ny politik på området integration. Det kommer i del två, som väntas bli klar våren 2024.

Radar

Så synar du gröna bluffar

Håll utkik efter godkända miljömärkningar för att undvika att falla för ”greenwashing” när du handlar, råder Sveriges Konsumenter.

Grönt, hållbart eller klimatneutralt? Falska miljöpåståenden i reklam är svåra för konsumenterna att avslöja, enligt en ny undersökning. Men det finns enkla knep för att undvika att gå i fällan.

En stor andel svenskar vill handla miljö- och klimatvänligt, men många har svårt att se igenom falska reklampåståenden och avslöja ”greenwashing”. Det visar en ny internationell undersökning som Sveriges Konsumenter står bakom.

Greenwashing, eller grönmålning på svenska, innebär falsk eller vilseledande marknadsföring där företag eller organisationer vill ge sken av att de är mer miljövänliga än vad de faktiskt är. Ett allt vanligare fenomen, enligt Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter.

– I den här djungeln är det väldigt svårt för konsumenterna att skilja ut vad som är sant och falskt. Inte minst när det gäller begrepp som klimatneutral och klimatpositiv. som många har svårt att förstå vad det innebär. Vi tycker att det är ytterst tveksamt om de ska få användas, säger han.

Okända märken

Bertoft betonar att konsumenterna inte ska behöva vara detektiver – grundkravet är att det ska gå att lita på reklamen. Samtidigt finns några enkla knep att för att undvika den grönmålade fällan.

Det första är att titta efter godkända miljömärkningar som exempelvis Svanen, Krav eller EU-blomman och vara misstänksam mot märken man inte känner igen.

– Det finns väldigt mycket hittepåmärken på marknaden. Det finns en flora av olika egna märken som ska kunna se ut som någon sorts stämpel.

– Undersökningen visar också att väldigt många konsumenter tror att miljöreklam är godkänd eller förhandskontrollerad av myndigheterna – och så är det inte.

Fundera på bildvalet

Det andra rådet är att se upp med formuleringar som ”hållbart”, ”grönt”, eller ”växtbaserat”

– Speciellt ”hållbart”, ”grönt” och även ”miljövänligt” är väldigt luddiga begrepp som ska ge någon sorts skimmer av att det är bättre än det kanske är. Sedan ska man fundera på bildvalet. Skogar, ängar, grön färg – betyder det verkligen någonting eller är det bara ett trick?

Samma skeptiska hållning bör enligt Jan Bertoft gälla inför begrepp som ”klimatneutralt”, ”klimatkompensation” eller ”klimatpositiv”.

– Det är begrepp som är skapade mycket för att man ska tro att man ska kunna fortsätta konsumera som vanligt.

Kolla siffran

Något annat att vara vaksam på är miljöpåståenden om produkter eller tjänster som i sig är miljöfarliga, som exempelvis flyg, bilar eller cigaretter, samt företag som säger sig vara det bättre alternativet för miljön genom att jämföra sig med andra som är värre, enligt Jan Bertoft.

Han råder vidare att se om det finns siffror eller andra bevis för det företaget säger, exempelvis fotnoter med referenser till forskning.

Men även när det gäller siffror bör man vara uppmärksam. Om ett företag exempelvis lyfter fram att ”50 procent är återvunnet”, kan man fråga sig vad den andra halvan består i och om det handlar om 50 procent av förpackningen eller hela produkten.

Kräver skärpning

Redan 2020 visade en undersökning från EU-kommissionen att hälften av alla gröna påståenden på marknaden var vaga, vilseledande eller ogrundade – och problemet väntas växa ytterligare.

Sveriges Konsumenter vill se en regelskärpning och välkomnar att en ny lagstiftning för att begränsa gröna påståenden och märkningar är på gång i EU.

– Det kommer bli mer och mer miljöreklam i och med att kraven skärps på att företag ska vara mer miljöanpassade. Då får det inte vara vilda västern.

Om undersökningen

• 16 länder ingick i undersökningen. Sammanlagt svarade 16 323 personer mellan 18 och 74 år på enkäten under maj och juni 2023. 1 018 av dem var från Sverige.
• 43 procent av de svarande säger sig ha sett exempel på greenwashing de senaste 12 månaderna.
• Okunskapen är samtidigt stor – en av tre säger sig förstå klimatpåståenden som låga koldioxidutsläpp, lågt klimatavtryck och koldioxidkompenserat.
• Ett exempel på felaktig uppfattning är att 17 procent tror att en vara som är klimatneutral har producerats utan klimatutsläpp.
Källa: Sveriges Konsumenter