Radar

WHO: Fler kommer att insjukna

Tågpassagerare med ansiktsmask på en station i Hongkong.

Minst 26 personer har avlidit i det nya coronaviruset. Många hundra har smittats, och antalet kommer att fortsätta stiga, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

40 miljoner människor påverkas av de kinesiska myndigheternas beslut om att isolera städer och begränsa trafiken för att begränsa smittspridningen.
Antalet personer som avlidit i det nya coronaviruset är uppe i 26, bekräftar Kinas hälsomyndighet. Antalet smittade i landet är minst 830. Tillståndet för 177 av dem är allvarligt enligt en uppdatering från myndigheterna.

Dessutom undersöks ytterligare över 1 000 misstänkta sjukdomsfall. Den grupp som löper störst risk att avlida i sjukdomen är äldre och redan sjuka.

Fler i Kina kommer att smittas av viruset, enligt WHO.

– Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser om hur allvarligt viruset är, säger Tarik Jasarevic, talesperson för WHO.

Han uppger att det kan bli aktuellt för WHO:s experter att undersöka ombehandlingar och vaccin mot viruset mers kan användas på personer som smittats av det nya viruset.

Kina försöker stoppa virusspridningen genom att isolera flera stora städer. Broar har stängts av, kollektivtrafik ställts in och flygplatser stängts i ett tiotal städer runt epicentrum för smittan. Totalt påverkas 41 miljoner människor av reserestriktioner.

Jättestäderna Peking och Shanghai uppmanar invånare som kommer tillbaka från speciellt utsatta områden att stanna hemma i två veckor för att förhindra att det sprider sig.

Behov av vårdplatser

De flesta sjukdomsfallen har registrerats i den centralkinesiska staden Wuhan, där viruset upptäcktes i slutet av förra året. Det stora antal smittade som konstaterats och befaras i staden har gjort att behovet av vårdplatser är akut. Därför ska ett semesterkomplex byggas om till sjukhus och de 1 000 vårdplatserna ska stå klara i början av nästa vecka, rapporterar den statliga tidningen Changjiang.

Just nu firas det kinesiska nyåret, en tid på året då många kineser reser hem till sina familjer, något som skapat ännu mer oro för smittospridning.

Det storskaliga nyårsfirandet i Peking har till exempel ställts in på grund av virusutbrottet. Nöjesparken Disneyland Shanghai meddelar också att den tills vidare stängs helt och hållet och även del av Kinesiska muren stängs för att få kontroll på spridningen.

Fall utanför Kina

Drygt tio sjukdomsfall har bekräftats utanför Kina, i Thailand, Vietnam, USA, Taiwan, Singapore, Sydkorea och Japan.

Två personer från Wuhan har sökt vård i hälsocentralen i Ivalo i finländska Lappland, rapporterar Yle. Familjen semestrar i området sedan några dagar och uppvisar influensasymptom. Prover har tagits under morgonen.

Ett preliminärt resultat klarnar under eftermiddagen eller tidig kväll, säger Mika Salminen som är direktör för infektionsepidemiologiska avdelningen vid Institutet för hälsa och välfärd THL, till Yle.

Under torsdagen beslutade Världshälsoorganisationen WHO att inte utlysa nödläge för coronaviruset.

Missta er inte dock, det här är en nödsituation i Kina. Men det har ännu inte blivit ett globalt hälsonödläge, sade WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus då, och lade till att det fortfarande kan bli ett sådant.

Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.
Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.
Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.
Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.
Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV