Radar

Nya pengar till välfärden

Karolina Skog (MP), Emil Källström (C), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterade i måndags satsningen på kommuner och regioner.

Regeringen och samarbetspartierna har enats om nya pengar till välfärden för 2020. Beskedet kommer efter att Västerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pressat regeringen att agera. 

3,5 miljarder ska gå till kommunerna och 1,5 miljarder till regionerna, enligt TT.  Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström uppger att det handlar om tolv miljoner kronor extra för en snittkommun.

Sedan tidigare har regeringen gett besked om att välfärden ska stärkas med minst 20 miljarder under hela mandatperioden.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver Löfven att regeringen och samarbetspartierna även tagit beslut om en rad förslag, inte minst historiskt stora infrastruktursatsningar. 

”Vi genomför historiska satsningar på klimatomställningen och har presenterat förslag som ger människor och företag möjligheten att ställa om från fossila bränslen till elektrifiering och förnybart”, skriver han vidare.

Oppositionen inte nöjd

Regeringen och samarbetspartierna har pressats av oppositionen att komma med ett snabbt besked om att kommuner och regioner ska få extra pengar.

Sedan förra veckan förhandlar V med M och KD i syfte att komma överens om mer pengar till välfärden via ett initiativ i riksdagen.

Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger till TT att det som utlovats inte är tillräckligt.

Inte heller KD-ledaren Ebba Busch är nöjd. 

– Välfärden behöver mer, krisen är så pass djup. Vi är nu beredda att gå in i skarpa förhandlingar med de andra partierna och köra över regeringen via riksdagen, säger hon till TT. 

Mer pengar till rättsväsendet

Även Sveriges kommuner och regioner (SKR) har bedömt att behovet är större än vad de nu får, men välkomnar ändå beskedet om ytterligare fem miljarder kronor.

I samband med vårändringsbudgeten i april får också rättsväsendet extra pengar – 750 miljoner kronor. Domstolsväsendet får drygt 400 miljoner bland annat för att kunna minska handläggningstiderna. Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna, skriver TT.

Statens institutionsstyrelse (SIS) får 250 miljoner kronor, men även Säpo, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket får mer pengar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV