Radar

Brasiliens urfolk uppmanar till bojkott

Sônia Guajajara talar vid en demonstration i samband med klimatmötet i Madrid.

Som ett svar på den brasilianska presidenten Jair Bolsonaros miljö- och människorättsfientliga politik uppmanar nu flera representanter från landets ursprungsfolk till en bojkott av brasilianska råvaror.

– President Bolsonaro har förklarat krig mot oss urfolk. Därför måste vi reagera, organisera oss och få omvärlden att förstå vad som händer i Brasilien, sa urfolksledaren Sônia Guajajara till tidningen Amnesty press när hon var i Sverige i slutet på förra året. 

Hennes besök var en del av kampanjturnén “Inte en droppe spilld urfolksblod till”, som syftar till att informera om den akuta situationen när det gäller mänskliga rättigheter och miljöfrågor i dagens Brasilien, väcka opinion och sätta press på Bolsonaros regering, bland annat genom bojkott.

Under turnén träffade de bland annat företag som tillverkar eller importerar produkter med ursprung i Brasilien. De träffade också politiker, studenter och andra medborgare för att informera dem om på vilket sätt brasilianska råvaror som kött, choklad, sojabönor, läder, metall från gruvnäringen och trä från skogsskövlingen orsakar skador i Brasilien.

Vill öka inflytandet genom att delta i partipolitik

– Vi tycker också att EU ska sätta press på Brasilien och inte skriva på några handelsavtal så länge skövlingen av Amazonas fortskrider och urfolk och miljöaktivister mördas, säger Sônia Guajajara, som tillhör guajajara-stammen – en av Brasiliens 305 urfolksgrupper.

Inför presidentvalet 2018 ställde Sônia Guajajara upp som vice presidentkandidat för socialistpartiet PSOL, och menar att en av urfolkens nya strategier är att i större utsträckning delta i partipolitiken för att öka inflytandet och kunna påverka inifrån.

– Det finns väldigt få urfolkspolitiker i Brasilien. Inför valet lyckades vi lansera 131 urfolkskandidater i 24 av Brasiliens 26 delstater. Av dem blev endast en vald – advokaten och urfolkskvinnan Joênia Wapichana, som fick en plats i kongressen. Hon är den första urfolkskvinnan någonsin som blivit kongressledamot, och är en väldigt viktig röst, säger Sônia Guajajara.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV