Innehåll


 • Glöd

 • Radar

 • Zoom

 • Energi

  • På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske…
  • Energi – På gång i hela landet

   På gång i hela landet

   Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder. Längst ner kommer de som inte är bundna till en specifik plats och de som ligger längre fram i tiden och kanske kräver tidig anmälan eller längre planering.

   Norrland

   21 januari

   Klädbytarkväll i Luleå
   Lämna in upp till fem plagg, skor och/eller accessoarer som du tröttnat på, som inte längre passar eller som du helt enkelt inte behöver. Det du lämnar in ska vara rent och helt – lämna de trasiga och sladdriga grejerna hemma (eller helst av allt till återvinning). Plagg lämnas innan eventet startar den 21/1, i utbyte får du lika många kuponger som plagg du lämnat in och under klädbytar-kvällen använder du dessa för att ”köpa” nya plagg. Kläder som blir kvar under kvällen skänks till Röda korset i Luleå. 
   Plats: Kula Bazaar & Studio, Hornsgatan 12, Luleå
   Tid: 18:30-21:00.

   24–26 januari

   En landsbygd för alla – träff i Österfärnebo
   SOL-nätverket ordnar sin tredje nationella träff i Österfärnebo på teman som: Stoppa skolnedläggningarna, återupprätta lokalsamhällena och en landsbygd för alla. SOL står för ”stad och land” eller ”solidaritet och lokalsamhälle”. Inbjudna gäster bland annat: Arne Müller, journalist som driver Norrlandsparadoxen, Inez Abrahamsson, talesperson, Inlandsupproret, Torbjörn Vennström, Klimatriksdagen, gamla och nya svenskar som samarbetar för landsbygdsutveckling, Johan Bergman, Tillsammansskapet, Åsa Morberg, skolforskare som tar strid för byskolorna, samt Ylva Lundkvist Fridh, Hela Sverige ska Leva.
   Plats: Gåvan, Framnäsgatan 9, Österfärnebo
   Tid: 24/1 kl 16.00 till 26/1 kl 15.30
   Pris: 700 kr för hela helgen inkl mat och logi i dubbelrum på folkhögskolan. Du som önskar lägre pris kan ansöka om att vara volontär och laga mat mm. I närheten finns även hotell för den som vill betala mer.
   Mer info: på Facebook och via Sophia Malm tel. 070-6578204. Epost solnatverket@gmail.com.
   Anmälan: klicka här för länk. Senast 17 januari men gärna tidigare. Begränsat antal platser.

   28 januari

   Byggnadsvårdskväll i Gammelstad
   Relationen mellan ett äldre hus och en modern livsstil. Hur löser man tillbyggnader och anpassningar av äldre hus och hur ser en bra lösning ut i praktiken? Med timmerhantverkaren Alexander Engelmark och bebyggelseantikvarie Jessica Lundmark Norrbottens museum.
   Arrangeras av Friluftsmuseet Hägnan i samarbete med svenska byggnadsvårdsföreningen, Norrbottens museum, Länshemslöjdskonsulenterna Region Norrbotten, Nederluleå kyrkstugeförening, Luleå kommun och Länsstyrelsen Norrbotten.
   Tid: 19.00-21.00
   Plats: Gamla skolan på Rutviksvägen 11, Gammelstads kyrkby, Luleå.
   Kostnad: 100 kr. Medlemmar i svenska byggnadsvårdsföreningen 70 kr.
   Föranmälan: till Ann-Louise Lång, Hägnan: ann-louise.lang@lulea.se
   Info: på hemsidan eller Facebook.

   21 -23 februari

   Umefolk 2020
   Livemusik på sex scener. Folk och världsmusik med artister från bland annat Balochistan, Belgien, Estland, Finland, Frankrike, Färöarna, Irak, Kurdistan, Sapmi, Sibirien och Sverige. Dessutom: folkmucirkus med akrobater, teater, slöjdtorg och öppen konstworkshop samt workshops i sång, spel och dans. Arrangör är studieförbundet Bilda, Umefolk och Umeå folkmusikförening.
   Plats: Umeå folkets hus
   Tid: 21 feb kl 18:30 till 23 feb kl 03:00.
   Mer info och programumefolk.com

   Bjäran är ett av banden som spelar på årets Umefolk, då bandet också släpper sitt tredje album
   Bjäran är ett av banden som spelar på årets Umefolk, då bandet också släpper sitt tredje album. Foto: umefolk.com

   22-23 februari

   Rotslöjd i Umeå
   Kurs i rotslöjd med mästarslöjdaren Gunnel Eriksson. Här lärs olika sätt sätt att binda en korg ut samt historik kring korgtraditioner i länet. För den som aldrig provat korgbindning, men också för de som gått kurs tidigare och vill jobba vidare.
   Plats: Kungsgatan 98, Umeå
   Tid: 22-23 februari
   Kostnad: 900-1 200 kr
   Info:hemslojden.org
   Anmälan: kristina.ersviken@hemslojd.org, 070-516 77 55, helst senast den 14 februari.

   1 mars-18 juni 2020

   Klimatlyft på distans
   Under våren 2020 ordnas en distanskurs i lokalt och regionalt ideellt klimatarbete. Fokus ligger på att stärka opinionen och nå ut till människor framförallt på landsbygden. Det kommer att bli diskussioner och föreläsningar om bland annat klimatnödläge, klimaträttvisa och omställning men också om metoder för förändringsarbete, som organisering, protester och förändringsarbete. Kursen vänder sig främst till aktiva inom Fridays for future, Klimatsverige, Gretas gamlingar, Jordens Vänner, Klimataktion, Omställning Sverige och andra som vill utveckla klimatrörelsen. Alla åldrar välkomna.
   Plats: Distanskurs med videomöten kvällstid och helgträffar i Österfärnebo och Göteborg
   Tid: 1 mars–18 juni 2020
   Kostnad: Kursen är kostnadsfri, men det tillkommer en administrativ avgift på 200 kr/termin samt kostnader för resor, boende och mat i samband med kurshelgerna.
   Kontakt: Lars Igeland, mejla: lars.igeland@farnebo.se
   Mer info och anmälan: på Färnebo folkhögskola.

   9 mars

   Föreläsning om bevarande av kulturväxter i Östersund
   Längre tillbaka i tiden var det vanligt att lantbefolkningen själv odlade fram sitt utsäde till stråsäd, grönsaker och blommor. Detta kulturarv är idag starkt hotat. De gamla lantsorterna har många fördelar som moderna kommersiella sorter saknar. De innehåller en större variation av gener, vilket bland annat gör att de har en inbyggd försäkring mot sjukdomar och klimatfaktorer. Genom den lokala anpassningen har de bäst förutsättningar att trivas på just den orten. Arrangör är Studieförbundet vuxenskolan i samarbete med föreningen Sesam som också håller kurser i fröodling runt om i landet (lördag 25/4 håller Sesam i en fröodlingskurs i Östersund).
   Plats: Clarion Hotell Grand, Prästgatan 16, Östersund
   Tid: 19.00–20.30
   Kostnad: 100 kr
   Mer info och anmälan: på länken.

   18 augusti

   Svampplockning för nybörjare i Piteå
   I denna studiecirkel kan du lära dig grunderna i vilka svampar som är ätliga, hur och var du plockar dem och hur du skiljer dem åt. Du får kunskap om svamparnas basala biologi, svampens roll i ekosystemen men även historiken omkring användningen av svamp i matlagningen. Ytligt berörs svampens användning till garnfärgning. Du får lära dig plockteknik. Du får tips om vilken utrustning du behöver och du kommer också att få tips på hur du kan tillaga den svamp du plockar. Cirkelledaren Mikaela Karlsson är utbildad svampkonsulent. 
   Tid: Fem tisdagar med start 18/8 kl 17.30–20.00
   Plats: ABF Piteå, Torget, Kyrkbrogatan 10 C
   Kostnad: 850 kr.
   Info och anmälan på ABF. (anmäl dig snart, endast tre platser kvar.)

   Svealand

   22 januari – 24 maj

   En fröresa i Tensta, Stockholm
   Wild Relatives är en film om grödors och vårt biologiska kulturarvs öden i storpolitikens kölvatten. Krig, kommersiella intressen och ärvda maktbalanser har gjort fröet till en laddad beståndsdel med höga insatser. Filmaren Jumana Mannas verk har rönt stort internationell uppmärksamhet. Nu visas den på Tensta konsthall. Vi tas med från Svalbard, där tusentals grödors genbanker från hela världen sparas, till Bekaadalen, dit ett internationellt fröforskningscenter flyttat en annan genbank från krigets Syrien.Resan flätar ihop en serie löst sammanhängande berättelser med filmens huvudrollsinnehavare: fröet. 
   Plats: Tensta Konsthall, Taxingegränd 10, Spånga
   Tid: 22 januari–24 maj.
   Mer info: tenstakonsthall.se
   Kostnad: Gratis inträde. Frivillig entrédonation.

   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren
   En bild ur filmen Wild relatives av Jumana Manna som visas på Tensta konsthall under våren.

   25 januari

   Skogen – kolsänka eller råvarukälla?
   Hur ska vi nå ett klimatmässigt och ekologiskt hållbart samhälle? Om skogens roll i en snabb klimatomställning handlar det panelsamtal som Klimatriksdagen anordnar i Stockholm. Här diskuteras den svenska skogens betydelse för såväl klimat och biologisk mångfald som samhällsekonomi och folkhälsa. Medverkar gör bland annat sakkunniga och specialister från universitet, Skogsstyrelsen, forskningsinstitut och Naturskyddsföreningen.
   Detta är det första i en rad offentliga samtal som anordnas av Klimatriksdagen under våren med syfte att ta fram en akutplan för klimatomställning av Sverige till hösten 2020.
   Plats: KTH, Stockholm (preliminärt)
   Tid: Lördag 25 januari kl 13-16
   Info och anmälan: här.

   25 januari-17 maj

   PDC-certifikat i Stockholm
   Vill du lära dig mer om permakulturdesign? Under fem helger våren 2020 ges en kurs i Stockholm med målet att skapa resurseffektiva och hållbara system för boende, energi- och matförsörjning. Kursen går igenom permakulturens grundläggande begrepp och varvar föreläsningar med praktiskt arbete, studiebesök och grupparbeten. Deltagarna kommer också att arbeta med en designuppgift som redovisas vid sista träffen. Efter avslutad kurs får alla ett internationellt erkänt certifikat – ett så kallat Permaculture Design Certificate.
   Plats: Bee Urban Evolution Lab, Stockholm.
   Tid: 25 januari -17 maj, fördelat på fem tillfällen
   Kostnad: 6 500 kr
   Läs mer: här
   Anmälan: m.svennbeck@gmail.com

   Att odla eget är både kreativt och hållbart
   Att odla eget är både kreativt och hållbart. Foto: Carina Johansen/TT 

   Februari–oktober

   Agroekologi i Karlskoga 
   En kurs för alla som vill lära sig mer om agroekologi – småskalig odling i praktik och perspektiv satt i ett större sammanhang.Både grönsaker, åkerbruk och djurhållning berörs under kursen även om grönsaksodlandet tar störst fokus. För den som ser sitt odlande som ett socialt verktyg, ett sätt att bryta rådande strukturer, en politisk handling  – så är det här rätt kurs. Deltagarna kommer få träffa representanter från olika organisationer som genom odling och jordbruk arbetar för förändring och solidaritet.
   Kursstart: februari. Studietakt 50 procent på distans men med 6 träffar i Karlskoga och Rikkenstorp under feb–okt
   Info och anmälan: karlskogafolkhogskola.se
   Sista ansökningsdag: den 17 januari 2020.

   17 februari

   Filosoficafé i Stockholm om omställning till hållbarhet
   Ett samtal om de djupgående förändringar i vad vi gemensamt tycker är viktigt, värdefullt och normalt, en viktig beståndsdel i omställningen till hållbarhet. Samtalet inleds av Pella Thiel som bland annat utbildar i omställning och naturens rättigheter. Arrangeras av Omställningsnätverket och Humanisterna Stockholm.
   Tid: 18.00–20.00
   Plats: Café Ritorno, Odengatan 80, Stockholm
   Kostnad: Köp något att dricka eller äta i kaféet som inträde. Kom i god tid.

   15 mars

   Aktivt hopp i Eskilstuna
   En hel dags workshop kring metoden och förhållningssättet Aktivt hopp: att möta vår tids utmaningar utan att bli galen. Under den här workshopen presenteras konkreta övningar som hjälper oss att vara realistiska om nuläget – samtidigt som vi frågar oss; vilken värld längtar vi efter? Aktivt hopp är en medveten handling. Den utgår inte från att vi måste vara optimistiska. Men känslan av hopplöshet och klimatoro behöver inte hindra oss att agera för den värld vi vill se. Metoden bygger på boken ”Aktivt hopp” av Joanna Macy och Chris Johnstone.
   Plats: Studiefrämjandet, Västeråsvägen 90 i Eskilstuna
   Tid: 15 mars, kl 10–16
   Pris: 950 kronor
   Mer info: på intebaramorotter.se
   Anmälan: senast 7 mars på Studiefrämjandets webbplats , eller mejl till lena.wistrand@studieframjandet.se

   27–29 mars

   Eld, kniv och yxa i Värmland
   Det nya friluftsåret välkomnas med en kurs för kvinnor/icke-binära i naturnära miljö. Här får deltagarna göra upp eld med tändstål, bygga eldar, laga mat över eld, prova olika kök och pannor samt hantera kniv och yxa på ett säkert sätt. Inga förkunskaper krävs. Det blir också guidad meditation/inspirationstal kring elden samt samtalscirkel. Kursen är även en möjlighet att träffa likasinnade och skaffa nya vänner.
   Plats: Värmland, i vacker naturnära miljö (mer info vid anmälan)
   Tid: 27/3 kl 17.00–29/3 kl 15.00
   Pris: 3 500 kr/person, inklusive boende och vegetarisk mat (el vegansk vid önskemål).
   Mer info: på Facebook och på mail@iskogochmark.com
   Anmälan: senast den 25 feb

   Shiitake på en trädstam
   Shiitake på en trädstam. Foto: Pixabay

   18 april

   Svampodling i Dalarna
   Lär dig odla matsvamp som grå ostronmussling, shiitake, reishi och chaga. Kursen går ut på att inokulera (inympa) på färska stockar som deltagarna får ta med sig hem och prova på att odla på stubbe, levande träd eller i bäddar. Det blir ett kort teoripass med uppvisning av tidigare försök därefter praktiskt arbete. Lunch, fika och de stockar som inokuleras ingår i kursen.
   Plats: Humble Habitat, Brattfors 104, Garpenberg
   Tid: 18 april, 9-16.30
   Kostnad: 1 200 kr
   Anmälan och info: stjärnsund.nu

   Till 31 maj 2020

   Arktis smälter i Stockholm
   I Stockholm har Nordiska museets stora hall gett plats åt livet och förändringarna i Arktis.  Om isens historia och framtid samt de människor som lever där handlar utställningen ”Arktis – medan isen smälter”.
   Här möts man av arktiska isberg, samhällen, stora städer, taiga, tundra, fjäll och glaciärer.  Utställningens centrala del är utformad som ett stort isberg, med en djup spricka mellan då och nu. Besökare kan vandra in i sprickan för att ta del av berättelsen om Arktis från många olika perspektiv.
   Plats: Nordiska museet, Stockholm
   Tid: 10 oktober 2019– 31 maj 2020
   Info: här.

   Nordiska museet förvandlat till Arktis
   Nordiska museet förvandlat till Arktis. Utställningens centrala del är gestaltad som ett gigantiskt smältande isberg. Foto: Hendrik Zeitler/Nordiska museet

   Götaland

   18 januari

   Workshop – sydda böcker
   Tillverkning av sydda böcker med hjälp av några olika tekniker, till exempel japanskt bokbinderi. Det kommer även att finnas möjlighet att sy en almanacka för 2020. Ta med sax, linjal, blyertspenna, falsben eller om du vill prova något speciellt papper. Arrangör är Dye Lab Malmö och Staden Malmös hemslöjdförening
   Plats: Dye Lab, Eriksrogatan 3, Malmö
   Tid: kl 10–13
   Kostnad: medlem SMHF 150 kr, medlem annan förening 175 kr, övriga 200 kr plus 50 kr materialkostnad
   Info och anmälan: adrienn@dyelabmalmo.com. Betalning med swish/banknr.

   21 januari

   Boksignering i Landskrona
   Med avstamp i boken Gör skillnad! (skriven av Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Nilsson) bjuder Landskrona bibliotek och Naturskyddsföreningen in till en föreläsning som ger en snabbkurs i klimatkrisen samt konkreta verktyg till verklig förändring och sänkt klimatavtryck. Målet är att vi alla ska se fördelarna med en omställning och använda den nyfunna handlingskraften till att förändra, påverka och inspirera andra att göra samma resa. 
   Plats: Landskrona stadsbibliotek
   Tid: 21 januari, 18.00 – 19.30 (med boksignering)
   Anmälan: biblioteketvuxen.program@landskrona.se, i bibliotekets reception eller på tel: 0418-473500.

   Dokumentärfilmarens Fredrik Gerttens uppmärksammade film "Push" visas i Göteborg den 31 januari
   Dokumentärfilmarens Fredrik Gerttens uppmärksammade film "Push" visas i Göteborg den 31 januari.

   30 januari

   Filmvisning: Bostäder som spekulationsobjekt, Göteborg
   Lokala Hyresgästföreningen Slottsälven och Hyresgästföreningen
   västra Göteborg ger en gratisvisning av Fredrik Gerttens uppmärksammade dokumentär ”Push” om hur globalt finanskapital börjar leta sig in i svenska hyresrätter.  Fri entré.
   Tid: 30/1, kl 18 (insläpp från 17.30)
   Plats: Dalheimers hus, Slottsskogsgatan 12, Göteborg
   Anmälan: För att säkra en plats, skicka föranmälan till foreningen.vastragoteborg@hyresgastforeningen.se.

   2 februari

   Film om kampen för matsuveränitet, Malmö
   Visning av filmen ”Jorden vi ärver – en global kamp i jämtländskt perspektiv” av Maximilian Isendahl som har besökt och intervjuat tre jämtländska småbönder. Filmen behandlar kampen för matsuveränitet i Sverige, effekterna av EU-inträdet samt exploatering av jorden och landsbygden. Efter visningen finns tid för frågor och diskussion. Arrangeras av Jord år folket som är en studiecirkel om matsuveränitet ur ett svenskt perspektiv och med global solidaritet, i samarbete med ABF.
   Plats: Sociala Centret Solidar, Monbijougatan 13A, Malmö
   Tid: 19.00-20.30
   Info:Facebook

   5 februari

   Manas radikala bibliotek 
   I år kommer den antirasistiska tidskriften Mana att ta med läsarna på en bildningsresa genom litteraturarkiven. Med utgångspunkt i tre kända böcker kommer de att föra in den antirasistiska litteraturen i en samtida kontext. 
   Den här kvällen kommer temaredaktörerna att samtala utifrån det senaste Mananumret och sin kunskap och erfarenhet kring hur (ut)bildning och motstånd ser ut i dag. Arrangör är Tidskriften Mana och Amalthea Bokkafé
   Plats: Amalthea bokkafé, Malmö 
   Tid: 5 februari, kl 19–20.30.

   9 februari–5 april

   Studiecirkel för en ny ekonomi
   I denna studiecirkel kommer deltagarna först fördjupa sig i vad pengar och banker är och hur penningsystemet egentligen fungerar. Därefter kommer fokus att vara på negativa konsekvenser av dagens system och till sist fördjupning i två lösningsförslag. En rad spännande och centrala artiklar och utdrag ur böcker kommer avhandlas och det kommer även finnas mycket utrymme för diskussion. Arrangeras av Positiva pengar och ABF Göteborg.
   Plats: ABF Göteborg 
   Tid: 13:30-16:00 (alla datum) 
   Datum: 9/2, 23/2, 8/3, 22/3 och 5/4.

   Skogen – en plats för lärande
   Skogen – en plats för lärande.  Foto: Lars Pehrson/TT

   27 februari

   Naturkontakt i Göteborg 
   Vad ska vi med naturen till? Och hur gör vi naturen synlig och begriplig i våra dagliga liv och våra begrepp?
   I det här föredraget berättar Mattias Sandberg, lektor i kulturgeografi, om naturens betydelse för oss människor, med särskilt fokus på potentialen i den direkta naturupplevelsen. Och om hur den upplevelsen spelar roll för vårt lärande, särskilt i barndomen. Vidare framhåller han vikten av att översätta abstrakta miljöfrågor till ord och handlingar som är begripliga.
   Plats: Göteborgs Naturhistoriska museum
   Tid: 27 februari, kl 18-19
   Info: Facebook eller på muséets hemsida
   Ingen föranmälan. Fri entré.

   29 februari

   Ledarutveckling med omställningsinriktning i Kalmar
   Studiefrämjandet arrangerar en cirkelledarutbildning med omställnings- och hållbarhetsinriktning. Helgkursen är en kombination av Studiefrämjandets L1:a (Ledarutveckling steg 1) och Omställningsrörelsens Grundkurs/Transition Launch, som ger de grundläggande verktygen för att jobba med lokalt omställningsarbete.
   Plats: Skälby Kungsladugård, Skälbyallén 6, Kalmar
   Kostnad: 1500 kr/person (med boende 2500 kr/person). Kostnadsfritt för dig som är eller ska bli cirkelledare, samt för samarbetsorganisationer som har ett aktivt samarbete med Studiefrämjandet Småland-Gotland.
   Anmälan: Senast den 10 februari 2020 på: länken här.

   Längre fram ...

   16 april

   En kväll om aktivt hopp i Bromölla, Blekinge
   Kvällen kommer att handla om att se på människan och våra utmaningar på givande och hoppfulla sätt. Anton Pettersson från Studiefrämjandet och Omställningsnätverket kommer att föreläsa om det som kallas aktivt hopp och som också finns sammanfattat i en bok med samma namn skriven av Joanna Macy och Chris Johnstone. Finns intresse kan kvällen eventuellt bli startskottet på en bokcirkel. Arrangeras av Kulturpunkten, Studiefrämjandet Skåne – Blekinge Östra och Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla
   Plats: Kulturpunkten, Hermansens gata 22, Bromölla
   Tid: 18.00–20.00
   Info:Facebook 

   1-3 maj

   Lerputs i Kloster, Dalarna
   Lera börjar åter bli ett uppskattat byggmaterial. Fördelarna med lera inomhus är dess förmåga att hantera fukt samt lagra värme, vilket bidrar till ett hälsosamt och giftfritt inomhusklimat.  Under den här kursen lär sig deltagarna att blanda, planera och putsa med lerblandningar. Det blir genomgång av olika materialval och utrymmen man kan putsa på. Projektet äger rum i ett timrat torp som deltagarna kommer vara med och renovera. 
   Det är en kurs för alla som har ett allmänt intresse för lerbygge, som har egna renoverings- eller byggprojekt eller som jobbar med renovering och byggande och vill lära sig mer.
   Plats: Kloster i Husby socken, Dalarna
   Tid: 1/5 9.00–3/5 16.30
   Kostnad: 3 000 kronor (anmälan före den sista januari ger 500 kr rabatt),
   inklusive mat och enkel sovplats.
   Mer info: finns på Facebook
   Anmälan: via formuläret här

   15-16 maj

   Festival för civilsamhället i Stockholm
   Med syfte att stärka civilsamhället, försvara demokratin och alla människors lika värde ordnar biståndsorganisationen Forum Syd festivalen People and Power i Stockholm i maj. Mot bakgrund av att det demokratiska utrymmet krymper och nationalism, populism och protektionism växer sig allt starkare vill Forum Syd samla aktivister, myndigheter och makthavare m fl för att utarbeta strategier som kan vända trenden. Förhoppningen är att det mynnar ut i diskussioner som utmanar redan välanvända metoder och tankesätt kring bistånd. Och att man kan ta fram en handlingsplan för ett stärkt civilsamhälle genom nya vägar för mobilisering, aktivism och strategier för att skapa demokratisk förändring. 
   Plats: Finlandshuset konferens, Snickarbacken 4
   Tid: 15 maj kl 9.00–16 maj kl 17.00
   Info och anmälan: här.

  • Hoppfull framtidsvision som både stärker och provocerar

   Samtidigt som bränderna i Australien rasar kommer en film från samma land om hur framtiden år 2040 kan se ut om vi lyckas rädda klimatet. En film som väcker hoppfullhet och engagemang men där tilliten…
 • Krönika