Radar

Organisation vill stötta barnen på Lesbos

Genom scenkonst och lek vill Clowner utan gränser ge psykosocialt stöd till utsatta människor i flyktinglägren.

Clowner utan Gränser åker till Lesbos för att lysa upp tillvaron för barnen i flyktinglägret Moria. Genom lek och föreställningar hoppas man kunna ge hopp i en situation som blivit allt värre, med psykisk ohälsa och barn som försökt ta sina liv.

Med tanke på det allvarliga läget startade organisationen i december en akutinsamling för att kunna skicka några artister till Lesbos. Från Sverige åker artisterna Rasmus Wurm och Carolina Lennryd tillsammans med ett team från Clowner utan Gränser i Storbritannien.

”Situationen för människor på flykt i Grekland är inhuman, en av vår tids största katastrofer”, skriver Clowner utan Gränser i ett pressmeddelande.

Flyktinglägret Moria är gjort för 3000 personer men enligt de senaste rapporterna bor där 20 000 människor, de flesta i tält som varken skyddar mot vatten eller vind.

Utbredd psykisk ohälsa

Vissa har varit fast här i flera år och varje dag kommer fler människor. Den psykiska ohälsan är utbredd och svår. Enligt rapporter från Läkare utan Gränser har barn i åtta-nio årsålder försökt ta sina liv.

Teamet är på plats från 22-31 januari och kommer arbeta runt om på Lesbos i samarbete med lokala organisationer.

Sedan 2015 har Clowner utan Gränser gjort ett 30-tal turnéer till Grekland, både till öarna och fastlandet för att genom scenkonst ge psykosocialt stöd till utsatta människor i flyktinglägren.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV