Radar

Belönas för sitt arbete mot kvinnoförtryck

Maria Rashidi, ordförande i Kvinnors Rätt får årets Pela & Fadimeutmärkelse.

Den svensk-iranska kvinnorättsaktivisten Maria Rashidi attackerades med syra framför sin dotter. Nu får hon årets Pela och Fadime-utmärkelse för sitt arbete för utsatta kvinnor och mot hedersrelaterat våld och förtryck.  

– Jag är djupt tacksam för Fadime-priset som kommer att stärka mig ytterligare för att kunna gå vidare med vår gemensamma kamp, i Fadime Sahindals anda, säger Maria Rashidi i ett pressmeddelande. 

Maria Rashidi lämnade Iran under den iranska revolutionen och kom tillsammans med sina tre barn som flyktingar till Sverige 1987. Kort därefter kom hennes dåvarande make efter, som utsatte henne för misshandel och senare beordrade en syraattack mot henne som utfördes framför hennes dotter. Den gav svåra skador i ansiktet och ögonen, och har tvingat henne att göra över hundra plastikoperationer och transplantationer.  

Har hjälpt tusentals

2001 startade Maria Rashidi organisationen Kvinnors Rätt, som vänder sig till kvinnor som drabbats av hedersvåld och som har hjälpt tusentals kvinnor genom åren. 

Pela & Fadimeutmärkelsen instiftades 2013 för att uppmärksamma personer som gör viktiga insatser i arbetet mot hedersrelaterat våld. Tidigare mottagare är Devin Rexvid, samhällsdebattör och forskare (2019), Juno Blom, riksdagsledamot (L). 

Prisutdelningen sker i samband med den årliga Fadimegalan på Berns i Stockholm söndagen den 19 januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV