Radar

Extinction Rebellion årets Martin Luther King-pristagare

"Klimatnödläge" står det på en banderoll som demonstranter från Extinction Rebellion håller upp när de spärrade av en korsning längs Östra Rönneholmsvägen i Malmö i augusti i år.

Klimatrörelsen Extinction Rebellion Sverige får priset bland annat för att de med icke-våldsmetoder visar på det brådskande i att lyssna på forskningen och ställa om vårt samhälle. Prisutnämningen har väckt en del reaktioner, bland annat av dem som kritiserar rörelsen för att vara antidemokratisk.

Juryn motiverar sitt val av Extinction Rebellion Sverige, bland annat med att det är ”ett nätverk som endast funnits i ett år men som redan engagerat såväl unga som gamla för klimatet genom en mångfald av ickevåldsmetoder.”

– Jag är stolt och glad att få vara med och lyfta upp detta viktiga arbete genom vårt fredspris, säger Karin Wiborn, ordförande i priskommittén i ett pressmeddelande. 

Priset delas ut för 14:e året i rad av Equmeniakyrkan, Kristna Freds­rörelsen och Sveriges kristna råd. 

Prisutnämningen har väckt en del reaktioner, bland annat av pastorn och statsvetaren Stefan Swärd som i en debattartikel i den kristna dagstidningen Dagen kallar XR för extrem, och ifrågasätter rörelsens metoder och tänkande.

Han hänvisar bland annat till att de använder civil olydnad som metod, ”som orsakar skadegörelse och massarresteringar.” 

Paralleller till medborgarrättsrörelsen

Maria Ludvigsson, ledarskribent på Svenska Dagbladet, kallar Extinction Rebellion ”antidemokratisk”, med hänvisning till att de använder utomparlamentariska tillvägagångssätt för att lösa miljöproblemen.

Karin Wiborn, ordförande i priskommittén och generalsekreterare för Sveriges kristna råd, håller inte med om kritiken mot XR.

– Det utomparlamentariska arbetet är ett av skälen till att vi har tittat på Extinction Rebellion, eftersom det finns en stor parallell till medborgarrättsrörelsen. Vi ser hur klimatet inte räddas av våra politiker. Det behövs en stor omvändelse för att vi ska kunna rädda jorden, säger hon i tidningen Världen Idag

Tidigare mottagare av Martin Luther Kings pris är exempelvis Martin Schibbye, Malena Ernman och Jason Diakité.

Priset delas ut i Norrmalmskyrkan i Stockholm den 20 januari. 

Läs mer och hela motiveringen på Kristna Freds hemsida. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV