Radar

Sömnbrist kan vara skadligt för hjärnan

Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, enligt en studie.

Sömnbrist kan leda till sämre hjärnhälsa, visar en studie från Uppsala universitet. Efter en sömnlös natt hade försöksdeltagarna förhöjda nivåer av ett protein som är en markör för Alzheimers sjukdom.

– De som tror att ”man kan sova när man är gammal” har fel, säger Christian Benedict, docent i neurovetenskap vid Uppsala universitet, till TT.

Han är en av forskarna som undersökt vad som hände när 15 män med en medelålder på 22 år fick sova normalt en natt och sedan hindrades från att sova en annan natt. Efter den sömnlösa natten hade försöksdeltagarna 17 procent mer tauprotein, en markör för Alzheimers sjukdom, i blodet än efter en god natts sömn.

Hjärnan påverkas

Resultatet visar enligt forskarna att akut sömnbrist även påverkar nivåerna hos unga, friska individer.

– Sömn i sig har en väldigt viktig funktion för att säkerställa hjärnans hälsa, och vi har sett att tau ökar i blodet över natten när man inte sover tillräckligt, förklarar Christian Benedict och fortsätter:

– Så uttalanden som ”jag kan sova när jag är gammal…”. Nej så är det inte, vi har ju studerat unga personer och ser att hjärnan påverkas på ett negativt sätt.

Studien antyder att återkommande sömnbrist kan påverka hjärnhälsan negativt på lång sikt. Forskarna är dock inte säkra på om de höga nivåerna beror på att proteinet renats från hjärnan och därmed hamnat i blodet, eller om de även återspeglar högre taunivåer i hjärnan.

Huruvida resultatet skulle bli detsamma för kvinnor vet man inte heller, understryker Christian Benedict.

– Precis, studien har inte gjorts på kvinnor, äldre eller människor med sömnapné. Men ändå har studien ett visst värde och är ett ytterligare exempel på att sömn är viktig för hjärnans hälsa.

Behövs fler studier

Frågan som en del då kanske funderar över är hur ohälsosam en tillfällig sömnbrist egentligen är för exempelvis småbarnsföräldern eller skiftarbetaren?

Lugn, en natt avgör inte hjärnans hälsa på lång sikt, säger Christian Benedict.

– Studien visar ändå att sömn också spelar en roll, men man bör inte få panik. Sömn är en del av ekvationen som består av många, många variabler.

Benedicts kollega, forskare Jonathan Cedernaes som har lett studien, efterlyser fler studier för att komma fram till hur sambandet ser ut mellan taunivåerna i blodet och hjärnan, samt hur länge nivåerna är förhöjda efter akut sömnbrist.

Det behövs också studier på kvinnor, äldre och barn.

”Längre tids studier kan förhoppningsvis också ge oss insikt i om man kan försöka förbättra sin sömn redan i yngre år, för att minska risken för Alzheimer och andra demenssjukdomar”, säger Jonathan Cedernaes i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i tidskriften Neurology.

Alzheimers sjukdom

Ungefär 100 000 svenskar lider av Alzheimers sjukdom. Sjukdomen drabbar främst äldre personer, men cirka 10 000 personer som har sjukdomen är under 65 år.

Globalt räknar man med att minst 30 miljoner människor har sjukdomen. Den har beskrivits som en av världens dyraste sjukdomar, och satsningarna på att hitta botemedel följs intensivt i finansvärlden.

Vid Alzheimers dör hjärnans nervceller onormalt snabbt och förekomsten av så kallade senila plack är osedvanligt omfattande.

Sjukdomen är uppkallad efter den tyske patologen och psykiatern Alois Alzheimer (1864–1915), som beskrev den i början av 1900-talet.

Källa: Nationalencyklopedin, Reuters

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.