Radar

Planerad gasledning i svenskt vatten möts av protester

Gasledningen Baltic Pipeline ska gå från Norge genom svenskt vatten via Danmark till Polen och dess grannländer.

I Danmark pågår protester mot planerna på att bygga en gasledning som ska transportera fossilgas till andra sidan Östersjön. Ledningen ska gå genom svenskt vatten och gynnar framförallt Polen, vars gasavtal med Ryssland löper ut 2022.

I söndags ockuperade klimataktivisterna en fastighet utanför byn Everdrup på Sydsjälland, där det statsägda bolaget Energinet, som leder projektet, ska bygga en kompressorstation.

– Energinet är på väg att bygga in oss i ett beroende av fossil energi som det blir svårt att bli av med. Vi tycker inte att regeringen tar klimatkrisen på allvar och kommer bli kvar här så länge som det är nödvändigt för att stoppa projektet, säger Morten Maler, talesperson för gruppen av aktivister i ett pressmeddelande.

Några timmar efter att ockupationen inleddes ingrep polisen och avlägsnade ockupanterna från fastigheten.

Kräver att regeringen stoppar Baltic Pipe

Gasledningen Baltic Pipeline planeras bli över 600 kilometer lång och ska gå från Norge genom svenskt vatten via Danmark till Polen och dess grannländer. Bygget uppskattas kosta 12-16 miljarder danska kronor och beräknas vara färdigt 2022.

Det är framförallt Polen som gynnas av gasledningen, vars gasavtal med Ryssland löper ut år 2022, enligt gruppen Baltic Pipe Nej Tak.

Tillståndet för dragning genom svenskt vatten kommer enligt planerna att utfärdas i vår.

– Vi  kräver att näringsminister Ibrahim Baylan och den svenska regeringen gör allt i sin makt för att stoppa Baltic Pipe. EU och Danmark hindrar energiomställningen genom att investera i projektet, vilket även Sverige bidrar till om ansökan för dragningen genom svenskt vatten godkänns, säger en av de svenska aktivisterna Sigrid Magnusdotter.

Danmark står för halva kostnaden av projektet, cirka 7 miljarder danska kronor. EU har utlovat 2 miljarder till projektet. Resten bekostas av det polska gasföretaget Gazsystem.