Energi

Nio tips för en miljövänlig tvätt

Det finns många saker att tänka på för att tvätten ska bli miljövänlig som möjligt.

Att tvätta är något som vi alla gör men kanske inte reflekterar så mycket över. Men för den som tänker till lite finns det stora miljövinster att hämta hem. Här kommer några tips som kan vara värda att tänka på innan du slår på tvättmaskinen.

Allt behöver inte alltid tvättas. Ibland går det lika bra att vädra, det gäller till exempel ull och organiska material. 
Det finns också många gamla beprövade metoder för hur man får bort fläckar utan att nyttja tvättmaskinen. Tomat eller ketchup kan du till exempel få bort genom att droppa något surt som ättika eller vinäger på fläcken och därefter handtvätta plagget med kallt vatten och diskmedel.

Ny eller gammal tvättmaskin?

Att köpa nytt i onödan är förstås inte bra, men ibland kan det ändå vara en energibesparing att byta ut den gamla tvättmaskinen mot en ny modell. Nyare tvättmaskiner förbrukar ofta mindre vatten än gamla och har program som är mer effektiva.

Fyll tvättmaskinen

Att tvätta en halvfull maskin är både oekonomiskt och dåligt för miljön. Om du planerar din tvätt noga så slipper du paniktvätta när strumporna börjar ta slut och undviker därmed också att köra maskiner som inte är ordentligt fyllda. På moderna tvättmaskiner kan du ofta välja halv tvätt och halva dosen tvättmedel om du inte lyckas fylla maskinen helt.

Dosera rätt

Mätningar har visat att en fjärdedel av allt tvättmedel som förbrukas i Sverige används helt i onödan. Det är förstås ett enormt resursslöseri. Det är inte bara dåligt för miljön utan sliter också på kläderna. Genom att kolla på doseringstabellen på tvättmedelspaketet och ta reda på hur hårt vattnet är i din kommun undviker du överdosering.

Skippa förtvätten

Normalsmutsig tvätt behöver ingen förtvätt. Det är framförallt vissa ämnen som blod och äggvita, som bara löser upp sig i kallvatten, som kan behöva en förtvätt.

Spola sköljmedlet

Alltså inte att du bokstavligt ska spola ner det i toaletten, men sköljmedel förstör fibrerna i textilierna och innehåller kemikalier som är svåra att byta ned så därför är det en bra idé att inte köpa sköljmedel alls. Om du väldigt gärna vill ha sköljmedel så se i alla fall till att välja ett som är parfymfritt och Krav- och miljömärkt.

Välj miljömärkt tvättmedel

Även tvättmedel kan innehålla många ämnen som är skadliga för miljön. Genom att välja de som är märkta med Bra miljöval eller Svanen undviker du att kemikalier spolas ut i naturen.

Tvätta inte för varmt

Många gör felet att tvätta onödigt varmt. Genom att tvätta i 30-40 grader istället för 60 kan du minska energiförbrukningen från tvättmaskinen med 40 procent. Sängkläder och handdukar kan dock vara bra att köra i 60 grader för att kvalster och bakterier ska försvinna.

Miljövänlig torkning

Den kanske viktigaste punkten av alla eftersom det är torkningen som oftast drar mest energi i tvättprocessen. Det bästa är förstås om du har möjlighet att låta tvätten lufttorka, gärna utomhus. Om inte det går så ska torktumlare vara mer miljövänliga än torkskåp, samtidigt sliter torktumlare mer på kläderna vilket gör att allt inte är lämpligt att torktumla. Ett tips är att centrifugera tvätten länge så du minskar torktiden. Ett annat att välja en kondenstumlare istället för en frånluftstumlare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV