Radar

Världens största stadsodling på tak i Paris

Odlingen i Paris kommer att bli det största aeroponiska projektet i världen.

Under våren öppnar världens största stadsodling på taken till utställningshallarna Paris Expo Porte de Versailles i Paris. Här ska invånarna i en av Europas mest tätbefolkade städer tillhandahållas färsk mat och grönområden, skriver Lonely Planet.

Taket till utställningshallarna, som ligger i Paris 15:e arrondissement, kommer också att inhysa en bar och restaurang som kommer att servera produkter som odlats på plats.

Den 14 000 kvadratmeter stora odlingen kommer att ha 20 olika trädgårdsodlingar som ska tillhandahålla mer än 900 kilo frukt och grönsaker varje dag under säsong, från cirka 30 olika sorters växter.

Grönsakslotter till Paris invånare

Växterna kommer att odlas vertikalt med så kallad aeroponisk metod, som inte har jord som bas, utan istället en näringsrik vattenlösning. Tekniken använder inga kemiska bekämpningsmedel och kräver endast 10 procent av den mängd vatten som behövs i traditionellt jordbruk, enligt Lonely Planet.

Stadsodlingen kommer också att erbjuda olika tjänster relaterade till urbant jordbruk: guidade turer och workshops för företag. Lokalinvånare kommer att få tillgång till cirka 140 grönsakslotter.

Projektet drivs av Viparis och två företag specialiserade på stadsodling, Agripolis och Cultures en Ville.

Paris borgmästare Anne Hidalgo har sedan hon tillsattes 2014 tagit flera initiativ till att göra Paris en grönare stad. Den franska regeringens ”Parisculteur”-initiativ syftar till att täcka 100 hektar av stadens hustak, murar och stadsområden med växter fram till 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV