Zoom

Kjell anar ljuset redan nu

Kjell Åberg är fjärde generationens trädgårdsmästare i Öja.

Under senhösten har Kjell Åberg lagt tusen plattor, hjälpt dottern att anlägga trädgård i Spanien och högtryckstvättat mängder med växtbrätten. Men att göra-listan på i plantskolan för trädgårdsmästaren är långt ifrån avklarad, även om tempot är aningen nedskruvat på vintern.

För ett par månader sedan fyllde han 70 år, trädgårdsmästaren Kjell Åberg i Öja utanför Ystad. Men några planer på att pensionera sig har han inte. För Kjell är jobbet inte bara ett yrke utan också hans hobby och liv. Året om.

– Oktober och november är tunga månader, tycker jag. Januari däremot, då går vi på rätt håll igen och man kan ana ljuset.

Han är fjärde generationens trädgårdsmästare på plantskolan. Den som startades 1872 av farfars far Anders Åberg, som började med att odla grönsaker och sälja på torget. Sonen och sonsonen fortsatte i samma anda, liksom Kjell.

Jorden, viktigast av allt i ett trädgårdsmästeri
Jorden, viktigast av allt i ett trädgårdsmästeri. Foto: Gunnel Carlson

På de sju tunnlanden har det mesta odlats. Tyngst så här års har det varit när purjolöken skulle skördas. Flera ton långa styva purjostjälkar som först skulle lossas med grep och sedan dras upp ur tung, kall jord mitt i vintern.

I december i fjol skördade han de sista att frysa in för användning i plantskolans kafé till våren.

– Bara 20 kilo att plocka upp för hand numera. Det är ju ingenting, säger Kjell.

Arrenderar ut

Han och hans fru Lena bor på gården men själva plantskolan är numera utarrenderad till Katarina Lööf som arbetat flera år på Åbergs trädgård. Inget av de fyra barnen hade lust att ta över.

– Romarriket tog också slut, säger Kjell och skrattar.

– Vi var mentalt inställda på det. Lena och jag var till och med beredda på att hålla på tills vi inte orkade mer och sedan låta stället förfalla.

Alla växthusen hos Åbergs har en egen historia
Alla växthusen hos Åbergs har en egen historia. Foto: Gunnel Carlson

Som tur var hann det inte gå så långt. Katarina ville gärna ta över och i dag är Åbergs hennes till 90 procent. Dottern Madelene jobbar som anställd, liksom Kjell så klart. På pappret är han anställd ytterligare åtta år.

– Men nu jobbar jag nog bara 120 procent…

Han har blivit ett slags ”senior gardener” med insyn i företaget. Och säger själv att han inte lägger sig i så mycket.

Tog över 1978

För honom var det självklart att ta över handelsträdgården efter sin far 1978 och han har gjort stora förändringar under sin tid. Torgförsäljningen är sedan länge borta och i samband med att han träffade Lena blev handelsträdgården mer plantskola med egen odling av sommarblommor, perenner, kryddväxter och grönsaksplantor. Det gamla gurkhuset revs i höstas men håller på att byggas upp igen för att härbärgera nya sådder av gurka och tomat.

– I år har vi tagit frö från våra egna tomater eftersom det blivit svårare att köpa av andra odlare. Numera måste varje sort ha ett växtpass som garanterar friskhet om du säljer kommersiellt och det blir krångligt när man hanterar så många sorter som vi gör, menar Kjell.

Att skyffla gångar är ett vintergöra för trädgårdsmästaren, men det beror på var man bor
Att skyffla gångar är ett vintergöra för trädgårdsmästaren, men det beror på var man bor. Foto: Gunnel Carlson

Hans passion för trädgård är stor men han har även en annan stark lidelse: Bordtennis. Trots nyopererade höfter siktar han på SM i år. Går träningen bra?

– Nä, svarar Kjell.

Pingisen är det enda som kan dra bort honom från trädgårdsmästarsysslorna. När det servas och smashas ska man helst inte störa. Det gjorde den man som knackade på mitt under finalen till bordtennis-VM i Japan 1991. Den kunden fick inte ett lika trevligt bemötande som vanligt. Men han fick trots allt handla.

Gyllenlack

Mannen som knackade på hade hört på radion att det fanns en plantskola som sålde gyllenlack, då ganska ovanlig i Sverige. Kjells farfar hade en bror med eget trädgårdsmästeri i Tottenham utanför London. Tack vare honom kom sorten till Åbergs. En perfekt planta att driva i blom tidigt på våren till köpsugna kunder.

I Skåne är vintern ofta kall och blöt och då står perennerna i krukor bäst inne i växthuset
I Skåne är vintern ofta kall och blöt och då står perennerna i krukor bäst inne i växthuset. Foto: Gunnel Carlson

I det stora växthuset står nu perennerna i sina krukor och väntar på våren. Under tiden jobbar Kjell ute varje dag. Gångar ska skyfflas och ytterligare tusen plattor väntar på att läggas. Bänkar ska rengöras och alla sålådor fyllas med jord inför frösådden som börjar den 1 februari. Alla perenner är ännu inte nedklippta. Och så ska gurkhuset byggas klart och den stora komposthögen flyttas.

För en trädgårdsmästare är det mycket att göra innan själva växtsäsongen börjar. Kanske är det därför branschen krymper. Trädgårdsmästarlivet kan inte levas på samma vis i dag som på Kjells farfars tid.

Retreat och reträtt

Men lusten är densamma. Bakom Kjells och Lenas boningshus står ett litet växthus färdigt.

– Ja, jag gillar att göra fint. Förr, när vi stod på torget och sålde, var det allra roligaste att ställa upp allting och göra i ordning borden. Sedan kom kunderna och ”förstörde”, säger han.

Men fint ska det förbli i den lilla egna trädgården bakom huset. Utanför växthuset står några pallkragar och nya rabatter. Det här är Lenas retreat, här kan hon sitta i lugn och ro och skriva på sina romaner. Lenas retreat och Kjells reträtt. Om han nu någonsin behöver en reträtt. Han verkar faktiskt ganska nöjd som han är.

Tips för januari

+ Krukväxterna behöver tas om hand. I januari passar det bra att plantera om i större krukor och ny jord. Låt det gå ett par veckor och börja sedan näringsvattna. Då får krukväxterna en perfekt start inför våren.
+ Kolla dina övervintrande växter. Citronplantorna drabbas ofta av ohyra så här års. Det gäller likaså oliver, myrten och pelargoner. De har fått klara sig länge med för lite ljus och då dyker ofta sköldlöss, bladlöss och annan ohyra upp. Gör en extra koll varje vecka och behandla med såpvatten om du ser objudna gäster på plantorna.
+ Det är redan dags för de tidigaste sådderna redan. Vill du ha egen jätteverbena och fina kronärtskockor i sommar ska de sås nu. Det krävs dock extra belysning för att plantorna ska blir kraftiga och friska.
+ Kolla in dina sommarbilder. Kanske ser du precis vad som ska göras i trädgården i år. Och så är det skönt att få längta lite.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV