Radar

Arbetsplatsen ska vara tillgänglig från start

Enligt de nya föreskrifterna ska arbetsplatserna redan från början ha tillräckliga ytor för att funktionsnedsatta till exempel ska kunna ta sig fram med en rullstol.

Arbetsmiljöverket håller på att ändra sina regler kring arbetsplatser. Istället för att anpassa arbetsplatsen vid behov ska de redan från början kunna ta emot personer med funktionsnedsättning, rapporterar P4 Uppland.

Idag har arbetsgivaren skyldighet att anpassa arbetsplatsen så att den blir mer tillgänglig om en person som redan jobbar där får en funktionsnedsättning eller om man ska anställa en sådan person.

Men det kan bli dyrt eller rentav omöjligt att anpassa en redan byggd, otillgänglig arbetsplats. Därför behöver kraven på tillgänglighet för personer med  funktionsnedsättning skärpas ytterligare.

– Det vi försöker göra tydligare i föreskrifterna nu är att man ska ta hänsyn till arbetsmiljön och tillgängligheten redan vid projekteringen. Framförallt sådana saker som är svåra att åtgärda i efterhand, till exempel att man ska ha tillräckliga ytor för att ta sig fram med en rullstol, att det finns handikapptoaletter, och att man har utrymningsvägar som är tillgängliga, säger Ulla Rosenius på Arbetsmiljöverket.

Ändringen beräknas träda i kraft senare i år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV