Att värma upp hus står för en stor del av energianvändningen, inte minst på kallare breddgrader. Nu har forskare undersökt det bästa sättet att få flerbostadshus i norra Sverige att bli mer energisnåla, rapporterar P4 Norrbotten.
Energianvändningen i hus står för 40 procent av den totala energianvändningen i Europa och i kallt klimat behövs mycket uppvärmningsenergi. Forskare vid Luleå tekniska universitet har undersökt hur man kan minimera energianvändningen i äldre flerbostadshus.
I studien tittade forskarna bland annat på ett miljonprogramshus i Kiruna byggt på 1970-talet och ett kulturhistoriskt intressant hus i Gällivare byggt på 1910-talet.
– Det mest kostnadseffektiva sättet att renovera ett flerbostadshus från 60-talet är att tilläggsisolera tak, väggar och byta fönster, säger forskningsingengören Anton Kjellsson till P4 Norrbotten.
Samarbete med Finland och Norge
I projektet skapade Anton Kjellsson en energisimuleringsmodell som kalibrerades så att husens verkliga el- och fjärrvärmeanvändning och dess genomsnittliga värmegenomgångskoefficient överensstämde med modellens värden.
Genom simuleringar undersöktes om flerbostadshusen efter att olika energieffektiveringspaket implementerats klarade Boverkets energikrav.
Forskningsprojektet är ett samarbete med forskare i Finland och Norge, där syftet är att stötta gränsöverskridande samarbeten som stärker den ekonomiska och sociala utvecklingen i den nordligaste delen av Finland, Norge och Sverige.