Radar

Modeaktivister i Karlstad bojkottar rean

Under vanliga år brukar enorma mängder kläder säljas på rean under mellandagarna.

Mellandagsrean är något som under vanliga år lockar massor av människor  att köpa kläder för mycket låga priser. I Karlstad avstår nio modeaktivister från att köpa nya kläder under nio månader.

– Jag trodde nog att det skulle vara svårare. När man ändå kan köpa begagnat på second hand, så är det något helt annat, säger Ulrika Lassing, en av Karlstads nio modeaktivister till SVT.

I projektet ”Karlstad delar” avstår nio modeaktivister som kallar sig f/activists från att köpa nya kläder under nio månader. Under denna tid ska aktivisterna låta bli att köpa nya kläder, bara second hand. Syftet är att belysa vår överkonsumtion och hur negativ inverkan kläderna har på miljön.  

Svenskarna lägger i snitt en tusenlapp i månaden på att köpa nytt, enligt SVT  och konsumtionen av kläder och textil har under de senaste 30 åren fördubblats. De flesta använder inte kläderna mer än 7-8 gånger innan det  slängs eller läggs undan. 

Projektet, som inleddes i somras, drivs av Naturvårdsverket, Västra Götalandsregionen och Science Park i Borås och omfattar sju kommuner, däribland Karlstad.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV