Radar

Trettio danskar avvisade under natten

Gränsen mot Danmark stängde vid midnatt och personer som inte har rätt att komma in i landet eskorteras tillbaka av polis.

Ungefär 30 danskar har avvisats vid gränsen under natten efter det nyinförda gränsstoppet. Av dem har cirka 20 stoppats vid Lernacken utanför Malmö och tio i Helsingborg, berättar polisens pressinformatör Ewa-Gun Westford.

Normalt brukar även många danskar komma med färja från Bornholm till Ystad, men Bornholmstrafiken har stoppat trafiken.

–Den trafik som går därifrån är färjor direkt till Köge eller flyg. Bornholm är ju speciellt, det handlar om sjukvårdstransporter och samhällsbärande funktioner, säger Ewa-Gun Westford.

Vid Öresundsbrons fäste på Lernacken ska alla fordon kontrolleras och dessutom utförs kontroll av ankommande tåg från Danmark på Hyllie station i Malmö, liksom i Helsingborgs hamn.

Välkommet besked

Det var på måndagen regeringen meddelade att resor från både Storbritannien och Danmark förbjuds, sedan en ny variant av coronaviruset upptäckts i länderna.

Enligt inrikesminister Mikael Damberg (S) finns en oro för att nedstängningarna i Danmark ska få danskar att resa över Öresund för att handla i butiker, vilket motiverar inreseförbudet.

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) är nöjd med beslutet.

– Jag har tidigare varit i kontakt med Mikael Damberg och fört fram den stora oro som vi upplevt för att många danskar väljer att komma till Sverige för att sköta sin julhandel när så mycket har varit nedstängt i Danmark. Och nu är vi i ett läge där vi har fullt på våra sjukhus, så beskedet är välkommet, säger hon.

Inreseförbudet omfattar inte de många arbetspendlarna i Öresundsregionen – men enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh kommer man att uppmana invånarna till fortsatt hemarbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV