Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Så blir ditt julbord hållbart

Brysselkål är en favorit på många julbord, men det finns förstås många andra gröna och hållbara rätter som du kan förgylla julen med.

Föreningen Medveten Konsumtion tipsar om hur du kan göra för att få ett så hållbart julbord som möjligt med klimatsmart, miljövänlig och närodlad mat. Vi på LFT vill gärna sprida deras tips, och kryddar också med några egna idéer. 

1. Köp och laga inte för mycket mat
Julen är frossandets högtid, men ofta leder det till att man lagar alldeles för mycket mat och kanske slänger sånt som inte gått åt. Gör inte det! Konsumentföreningen Stockholm har en portionsguide för att du ska kunna planera lagom stora portioner. Ett förslag från Medveten konsumtion är också att de som ska äta av julbordet får rösta om vilka rätter de vill ha, då riskerar man inte att laga mat ”som ska finnas” men som nästan ingen äter. Smart och kreativt tycker vi på LFT!

2. Släng inte – frys in!
På samma tema som ovan, mat som inte går år kan med fördel värmas på dagen efter och ätas som rester eller frysas in och ätas senare. Osäker på vad man kan frysa och inte? Här finns en guide. 

3. Köp Reko
Sverige finns drygt 200 rekoringar med över 700 000 medlemmar. Chansen att du har en rekoring på nära håll är alltså ganska stor! Rekoringarnas högsäsong är förstås under sommaren och hösten, men fortfarande finns mycket att köpa på en del, till exempel grönkål eller inlagda grönsaker. 

4. Mer grönt på julbordet!
Som du säkert vet så står köttet för en stor del av vår klimatpåverkan. Något av det smartaste du kan göra är alltså att satsa på ett veganskt julbord i år. Med de produkter som finns i dag är det egentligen ingen konst att få till ett överdådigt julbord. För den som inte har tid att laga så mycket mat finns det förstås många färdigprodukter att köpa, men vill du laga mat från grunden och behöver inspiration rekommenderar vi att du spanar in Jenny Luks recept i vår systertidning Syre.  

För den som inte hinner laga egen mat finns många färdigprodukter att köpa, men roligast är förstås att laga mat från grunden
För den som inte hinner laga egen mat finns många färdigprodukter att köpa, men roligast är förstås att laga mat från grunden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

5. Köp i säsong och närodlat
Varför inte satsa extra mycket på mat som fortfarande är i säsong och kan odlas i Sverige? Kål, lök och rotfrukter är både klimatsmarta och i säsong just nu. Dessutom är det billigt!

 6. Glöm inte att satsa på bra sötsaker
Till julen hör förstås också allt godis, choklad, knäck och pepparkakor. Precis som med julmaten är det även här viktigt att tänka på att det du köper har tagits fram på ett schysst sätt och att det är miljövänligt producerat. Håll utkik efter Krav- och Fair trade-märken. På Supermiljöbloggen kan du få tips om vilket julgodis som inte innehåller palmolja så du släpper läsa innehållsförteckningar tills ögonen blöder. Coop har massor av tips på julgodis som du kan göra själv, de flesta går att göra i veganska varianter. 

7. Gör nåt kul av resterna
Istället för att bara käka uppvärmda rester kan du vara kreativ och skapa nya rätter. På Too good to go finns många tips. 

God, grön jul önskar vi på LFT!