Radar

Grundskoleelever får tävla i fågelmatning

En fågelmatare kan till exempel tillverkas av en mjölkkartong.

Den sista helgen i januari arrangeras en tävling för fågelmatare i hela Sverige. År 2021 får grundskolor från hela landet för första gången delta i tävlingen, som går ut på att mata och räkna fåglar.

– Det är väldigt roligt om vi kan bidra till den naturvetenskapliga pedagogiken i grundskolan och väcka barnens intresse om biologisk mångfald. Dessutom tror jag att många pedagoger uppskattar denna typ av initiativ, så att de kan bedriva undervisningen på ett omväxlande sätt, säger Mia Ericsson, en av arrangörerna från BirdLife Sverige i ett pressmeddelande. 

Genom att skicka in bilder på matningen, en lista på fågelarter som setts under fredag 29 januari och måndag 1 februari, samt en kort text om vad barnen lärt sig, deltar klassen i en tävling med fina priser.

– Vi ställer inga krav på att klasserna måste artbestämma fåglarna, det viktiga är att de gör egna försök med hjälp av en artlista som vi skickar med. Lärarna behöver med andra ord inte känna att de behöver vara superduktiga på fågelarter, utan det viktiga är att de handleder barnen i att söka kunskap, säger Mia Ericsson. 

Det är 16:e året i rad som eventet Vinterfåglar inpå Knuten arrangeras för fågelmatare. De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV