Radar

Grundskoleelever får tävla i fågelmatning

En fågelmatare kan till exempel tillverkas av en mjölkkartong.

Den sista helgen i januari arrangeras en tävling för fågelmatare i hela Sverige. År 2021 får grundskolor från hela landet för första gången delta i tävlingen, som går ut på att mata och räkna fåglar.

– Det är väldigt roligt om vi kan bidra till den naturvetenskapliga pedagogiken i grundskolan och väcka barnens intresse om biologisk mångfald. Dessutom tror jag att många pedagoger uppskattar denna typ av initiativ, så att de kan bedriva undervisningen på ett omväxlande sätt, säger Mia Ericsson, en av arrangörerna från BirdLife Sverige i ett pressmeddelande. 

Genom att skicka in bilder på matningen, en lista på fågelarter som setts under fredag 29 januari och måndag 1 februari, samt en kort text om vad barnen lärt sig, deltar klassen i en tävling med fina priser.

– Vi ställer inga krav på att klasserna måste artbestämma fåglarna, det viktiga är att de gör egna försök med hjälp av en artlista som vi skickar med. Lärarna behöver med andra ord inte känna att de behöver vara superduktiga på fågelarter, utan det viktiga är att de handleder barnen i att söka kunskap, säger Mia Ericsson. 

Det är 16:e året i rad som eventet Vinterfåglar inpå Knuten arrangeras för fågelmatare. De senaste åren har ca 20 000 svenska hushåll deltagit i räkningen och rapporterat sina resultat.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.