Radar

Peter Eriksson lämnar regeringen

Peter Eriksson, minister för internationellt utvecklingssamarbete (MP) lämnar regeringen.

En av Miljöpartiets i särklass viktigaste politiker lämnar den politiska scenen. ”Jag behöver mucka nu”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) som lämnar regeringen med omedelbar verkan.

Han försäkrar att det inte är någon konflikt som ligger bakom beslutet.  Förklaringen till att han går just nu är i stället att det är ett lämpligt tillfälle när det ändå ska bli en regeringsombildning efter nyår, vilket varit känt sedan språkröret Isabella Lövin aviserade sin avgång.

Partiet har länge brottats med låga opinionssiffror, vilket har lett till diskussioner om att partiet kompromissat för mycket för att kunna sitta i regeringen, att man bör sätta ned foten och lämna för att rädda partiets själ.

– Jag står ju snarare för linjen att man ska kompromissa. Ett litet parti som vi trots allt är måste vara beredda att ta lite tuffa kompromisser ibland för att kunna få vinna också och genomföra ordentliga saker, säger Eriksson.

Lövin tar över

Vad han ska göra nu, säger han att han inte vet. Uppgifterna som biståndsminister tas tillfälligt över av vice statsminister Isabella Lövin, som tidigare innehaft den posten.

Enligt avgående språkröret Isabella Lövin kommer Peter Eriksson att lämna ett tomrum efter sig.

– Han har betytt oerhört mycket för partiet Han är en erfaren, jordnära och visionär person som med stadig hand har tagit partiet från en ganska vildvuxen flora till att vara ett tungt parti som gör stor skillnad, säger hon.

Peter Eriksson

Född 1958 i Tranås.

Valdes in i riksdagen för Miljöpartiet 1994-1998. Blev kommunalråd i Kalix efter valet 1998, en post han hade till 2004.

Riksdagsledamot på nytt 2002–2014.

Språkrör för Miljöpartiet 2002–2011 tillsammans med Maria Wetterstrand.

Blev ordförande för konstitutionsutskottet efter valet 2010.

Valdes in i Europarlamentet 2014 och var ledamot till 2016.

Bostads- och digitaliseringsminister 2016-2019. Sedan 2019 har han varit minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Källa: Miljöpartiet, regeringen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV