Radar

Oväder orsakade skador för flera miljarder

I Honduras har över 1 400 hem, flera dussin broar och över tre miljoner hektar grödor förstörts i orkanerna Eta och Iota.

De kraftiga orkanerna Eta och Iota har orsakat ekonomiska förluster för motsvarande nästan 84 miljarder kronor i Honduras och har påverkat fyra miljoner människor, enligt landets utrikesminister Lisandro Rosales, som nu vädjar om internationellt stöd.

Ovädren drog in över Centralamerika med bara två veckors mellanrum i november – och över 200 människor omkom i förödande översvämningar och jordskred. I Honduras förstördes över 1 400 hem, flera dussin broar och över tre miljoner hektar grödor, enligt Rosales.

– Vi upprepar uppmaningen till våra allierade och till det internationella samfundet att stå samman med oss i den här processen för att hållbart bygga upp landet, sade utrikesministern under ett onlinemöte med sina motsvarigheter i EU, Latinamerika och Karibien.

Biden lovar hjälp

Eta och Iota drog in över Centralamerika som en kategori 4- respektive kategori 5-orkan. Sedan dess bor tusentals människor i staden San Pedro Sula i norra Honduras i bräckliga skjul sedan översvämningar tvingat dem från sina hem. En del av dem överväger nu att emigrera till USA. Landets tillträdande president Joe Biden har utlovat mer ekonomisk hjälp till regionen, efter det att föregångaren Donald Trump dragit in på biståndet.

Honduras är ett av de hårdast drabbade länderna efter ovädren, men det är oklart hur utrikesministern har räknat fram att skadorna uppgår till motsvarande 84 miljarder kronor. Grannlandet Nicaragua, som också träffades av orkanerna, har rapporterat om skador för motsvarande drygt 6,2 miljarder kronor.

"Värsta katastrofen"

Honduras president Juan Orlando Hernández har kallat den dubbla oväderssmockan för den värsta katastrofen som någonsin har drabbat landet. Orkanerna var dock inte i närheten av lika dödliga som orkanen Mitch 1988, då runt 10 000 människor omkom i Centralamerika, många av dem i Honduras.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV