Radar

Amnesty: Släpp in humanitär hjälp i  Tigray

Kvinnor som flytt från Tigray och nu befinner sig i flyktinglägret Umm Rakouba i Qadarif i östra Sudan.

Sedan konflikten i norra Etiopien inleddes i november har det varit svårt att nå Tigray på grund av den pågående militära insatsen. Amnesty kräver nu att de etiopiska myndigheterna tillåter humanitär hjälp i flyktinglägren i Tigray. Samtidigt varnar FN för risk för matbrist i regionen.

Kommunikationsnätet har stängts ner och civila flyg till flygplatser i regionen har ställts in. Internationella Röda Korset har under de senaste veckorna varnat för brist på medicinskt material på sjukhusen i regionen.

– Vi står inför en humanitär kris i norra Etiopien, och de federala myndigheterna gör bara situationen värre. Nu krävs full tillgång för internationella humanitära organisationer och människorättsövervakare, inklusive i flyktinglägren, för att förhindra ytterligare lidande och död, säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika i ett pressmeddelande. 

Har utsatts för fruktansvärt våld

Amnesty International kräver också att de tiotusentals eritreaner som befinner sig i olika läger i Tigray ska få skydd och att Etiopiens regering återställer telefon- och internettrafik över hela regionen så att hjälpen till de utsatta människorna kan samordnas.

Enligt beräkningar finns drygt 96 000 eritreanska flyktingar i Tigray. Flera tusen av dem har flytt från lägren och anlänt till staden Gondar i regionen Amhara, men också till Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Enligt FN finns också sedan konfliktens start cirka 100 000 internflyktingar i regionen. 

Redan innan konflikten startade fanns det dessutom runt 850 000 personer som var i behov av humanitär hjälp, enligt Amnesty. 

De senaste veckorna har fler än 50 000 människor flytt från Tigray in till grannlandet Sudan, och många av dem bär enligt Amnesty på fruktansvärda historier om det våld de utsatts för. 

Hjälparbetare har dödats

Amnesty är också oroade för att humanitära arbetare riskerar livet i regionen. Detta efter att det bekräftats att fyra hjälparbetare har dödats sedan konflikten inleddes. 

Den 7 december blev ett fordon som transporterade säkerhetspersonal från FN beskjutet av etiopiska säkerhetsstyrkor i närheten av ett flyktingläger i Tigray.

– De här attackerna är avskyvärda. Enligt internationell rätt måste hjälparbetare respekteras och skyddas av alla parter i en konflikt. Att medvetet attackera de som ger humanitär hjälp kan utgöra ett krigsbrott, säger Deprose Muchena.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV