Radar

Sverige återupptar tvångsutvisningar till Afghanistan 

Protester  utanför Migrationsverkets lokaler i Märsta mot en utvisning av ett 50-tal personer till Afghanistan 2018.

Den 15 december återupptar Sverige tvångsutvisningarna till Afghanistan. Nu vänder sig sju svenska frivilligorganisationer till landets flyktingminister med en vädjan om att den afghanska regeringen ska säga nej till att ta emot tvångsutvisade från Sverige.

– Vi är hundratusentals i det svenska civilsamhället som på olika sätt engagerat oss i flyktingfrågor och som står enade i att vi vill stoppa tvångsutvisningarna till Afghanistan. Vi upplever att regering, riksdag och Migrationsverket över huvud taget inte förstår allvaret i situationen, säger Sara Edvardson Ehrnborg från FARR, en av organisationerna bakom brevet.

De sju organisationerna beskriver i ett pressmeddelande läget i det konflikthärjade Afghanistan som värre än någonsin: ”Talibanerna erövrar mark, fredssamtalen hotas och befolkningen är hårt drabbad av fattigdom till följd av coronapandemin. Mitt i detta kaos har Sverige för avsikt att återuppta tvångsutvisningarna.”

Riskerar hemlöshet

Enligt återtagandeavtalet mellan Afghanistan och Sverige ska tvångsutvisningarna vara ordnade, värdiga och säkra, men organisationerna anser att ”det är diskutabelt om det ens är möjligt att säkerställa denna typ av ordnade förhållanden i ett land där full väpnad konflikt råder. ”

Många återvändande riskerar att bli hemlösa, tvångsrekryterade till oppositionsgrupper och utsatta för brott i städer som Kabul, menar de.

”Vi uppmuntrar den afghanska regeringen att tydligt göra klart för Sverige och andra länder att tvångutvisningar inte kommer att vara acceptabla förrän situationen förbättras”, skriver organisationerna i brevet till flyktingministern Noor Rahman Akhlaqi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV