Radar

Mutationer hos svensk mink inte som i Danmark

Arvsmassan från virus som hittats hos minkar i Blekinge har kartlagts.

Svenska minkar som smittats av coronaviruset har inte samma virusvarianter som hittats hos minkar i Danmark. Men enstaka genetiska förändringar har hittats hos mink från Listerlandet i Blekinge.

Liknande genetiska förändringar har hittats i virus hos människor i flera länder och där har de inte gett upphov till förändrad sjukdomsbild. De påverkar inte heller effekten av vaccin, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Efter upptäckten av smitta på 13 minkgårdar i Blekinge under hösten har prover samlats in från både minkar och personal. Vid fynd av sars-cov-2, som orsakar covid-19, har virusets arvsmassa kartlagts.

Det har inte gått att fastställa att personal har smittats av minkar eller tvärtom, men utbrottet i Blekinge har troligen börjat med att minkar smittats av människor, enligt Folkhälsomyndigheten.

Nu bedöms smittrisken på minkgårdarna ha minskat, dels på grund av Jordbruksverkets restriktioner kring gårdarna och dels på grund av att en stor del av djuren har avlivats i samband med pälsning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV