Radar

Riksdagen bromsar regeringen om ensamkommande

Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP).

Förordningsändringen som underlättar för ensamkommande unga att få stanna skjuts upp eller blir inte alls av. Regeringen vill avvakta riksdagens beslut.

På torsdagen skulle förordningsändringen ha trätt i kraft. Den skulle innebära att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. Hittills har två år varit kravet.

Men en majoritet i riksdagen vill uppmana regeringen att inte genomföra den och andra aviserade lättnader för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Så länge riksdagen inte fattat formellt beslut om uppmaningen till regeringen så avvaktar regeringen med att låta förordningsändringen träda i kraft.

TT: Så förordningen träder inte i kraft i dag?

– Regeringen har inte beslutat om det, nej, säger miljöministern och vice statsministern Isabella Lövin, avgående språkrör för Miljöpartiet.

Riksdagen väntades klara av debatten i frågan under torsdagen men kommer inte att hinna fatta beslut förrän i nästa vecka, den 9 december.

Regeringen kan dock ta beslut om förordningar på egen hand. Riksdagen har ingen formell makt över beslut om förordningar.

Inväntar beslut

TT: Om riksdagen uppmanar regeringen att backa från förordningsändringen, kommer ni att göra det?

– Nu avvaktar vi riksdagens hantering av det här och så får vi återkomma sedan, säger Lövin.

Regeringen trodde att Centern stod bakom förordningsförändringen, samt två andra lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande som ska läggas fram som lagändringar i vår.

Men i måndags gav C ett annat besked. Därmed finns ingen majoritet för lagändringarna i vår.

– Centerpartiet har tydligen ändrat åsikt och jag har svårt att förstå det. Det här drabbar ju många ungdomar som rotat sig i Sverige, säger Lövin.

Argumentet för att införa lättnader är att pandemin gjort det svårt att hitta jobb.

– Vi är besvikna över att Centerpartiet inte står upp för det man bad om i våras, säger Lövin.

TT: Kommer regeringen att backa från att lägga fram de två lagändringarna i vår?

– Vi får återkomma om det. Men om Centerpartiet inte stödjer det så är det inte meningsfullt, säger Lövin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV