Radar

Medborgarinitiativ vill förändra Finlands abortlagstiftning

En majoritet av ledamöterna i finska riksdagen är för en förnyelse av abortlagstiftningen.

Finland har en av Europas strängaste abortlagstiftningar. Men nu ska kvinnor få större möjligheter att själva besluta om abort, utan motivering och läkarutlåtande. Genom ett medborgarinitiativ och en namninsamling ska frågan behandlas i riksdagen.

Under hösten har över 50 000 finländare skrivit under ett medborgarinitiativ om att modernisera Finlands abortlagstiftning, skriver tidningen Feministiskt Perspektiv.

I dag krävs särskilda skäl och separata utlåtanden från två läkare för att få utföra en abort. Målet med medborgarinitiativet är att kvinnan ska få större möjligheter att själv besluta om att avsluta en graviditet innan den tolfte veckan, utan motivering eller läkarutlåtande. 

Föråldrad lagtext

Finlands jämställdhetsminister, Thomas Blomqvist, uppger i Feministiskt Perspektiv att lagstiftningen från 70-talet i praktiken tolkas ganska brett.

– I min mening är det ändå klart att lagtexten är föråldrad. Ett medborgarinitiativ i frågan (Egenvilja 2020) kommer inom kort att ges till riksdagen, som sedan behandlar ärendet.

Enligt en kartläggning som Finlands public service-bolag Yle har gjort i riksdagen är majoriteten av ledamöterna för en förnyelse av abortlagstiftningen i enlighet med det medborgarinitiativ som lagts fram. Det enda parti som vill behålla den nuvarande abortlagen är Kristdemokraterna.

– Den finländska abortlagstiftningen hör till de strängaste i Europa. Vi vill få den på en allmän europeisk nivå, säger den gröna riksdagsgruppens ordförande Jenni Pitko till Svenska Yle.

Perioden för att skriva under medborgarinitiativet löpte ut den 1 november. Riksdagen beslutar sedan när frågan ska behandlas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV