Radar

Iran: Fler utländska fångutbyten är på gång

Mohammad Javad Zarif är Irans utrikesminister.

Iran är redo att släppa fler utlänningar från sina fängelser i utbyte mot egna medborgare som är inlåsta i andra länder, säger utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Han förutspår också att fler fångutbyten är att vänta.

– Iran är redo att samverka. Vi kan göra det i morgon. Vi kan också göra det i dag, säger han via videolänk vid en italiensk diplomatisk konferens.

Iran har gripit och dömt ett antal personer, många med dubbelt medborgarskap och ofta för påstått spioneri.

En av dem är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmedreza Djalali, som dömts till döden anklagad för spioneri för den israeliska underrättelsetjänsten Mossads räkning.

I förra veckan släppte Iran den brittisk-australiska akademikern Kylie Moore-Gilbert, som även hon dömts mot sitt nekande som påstådd spion åt Mossad.

I utbyte släpptes tre iranska fångar i Thailand, misstänkta för planer på bombangrepp i Bangkok 2012. Enligt Israel skulle dådet riktas mot deras diplomater i landet.

Fler utbyten väntar

Att Iran är inblandat i fångutbyten, även med ärkefienden USA, är inget ovanligt.

Zarif säger att många iranier sitter ”olagligt” inlåsta i USA, Europa och i Afrika.
På frågan om världen kan förvänta sig fler utväxlingar svarar han:

– Jag kan kategoriskt säga att ja, det kan vi. Faktum är att det finns flera förslag från Iran på bordet.  Jag har föreslagit ett globalt utbyte.

De senaste dagarna har uppgifter kommit från Iran om att Ahmedreza Djalali är på väg att avrättas mycket snart.

Vida Mehrannia, gift med läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, håller fram en bild på sin man
Vida Mehrannia, gift med läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, håller fram en bild på sin man. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Men hans fru, Vida Mehrannia som bor i Sverige, uppger nu för nyhetsbyrån AFP att Djalalis advokat i Iran sagt till henne att myndigheterna beslutat att skjuta upp verkställandet av straffet.

Straffats för vägran

Vida Mehrannia tror att beslutet beror på ”politiska frågor” i Iran och även om det är ett ”gott tecken” är hon osäker på vad det innebär för Djalalis chanser på längre sikt.

Enligt AFP anklagas han för att ha lämnat information om två iranska kärnfysiker till Mossad, vilket ledde till att de mördades.

Han själv har sagt att han straffas för att han vägrat spionera för Irans räkning i Europa och dödsstraffet mot honom har fördömts på bred front av människorättsorgan, FN och av den svenska regeringen.

TT har utan framgång sökt utrikesminister Ann Linde för kommentarer.
Utrikesdepartementets presstjänst svarar TT i ett mejl att det inte har några kommentarer till frågan om Djalali kan komma i fråga för en fångutväxling.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV