Radar

Nytt projekt i Lessebo söker ägare till ödehus

Det finns ett sug efter bostäder utanför städerna.

På landet utanför Lessebo i Småland finns många ödehus som ingen har bott i på länge. Nu ska kommunen inventera dem och leta upp ägarna. Syftet är att nya familjer ska kunna flytta in i bygden. 

Flera gamla hus på landsbygden i Lessebo har fått stå och förfalla efter att ägarna lämnat sina fastigheter för länge sen, rapporterar SVT Småland. I ett  nytt projekt ska kommunen nu leta reda på ägarna för att fler bostäder på landet ska bli lediga. 

Enligt Karin Bååth, näringslivschef i Lessebo och ansvarig för projektet, finns ett sug efter bostäder utanför städerna. Hon tror att många uppskattar det cirkulära tänkandet och återbruket som att flytta in i ett gammalt hus innebär.

Husen ska nyttjas

– Det finns en grön våg. Men även den pågående pandemin tror jag innebär att många vill ta steget att flytta ut på landet, man vill nog leva sin dröm, säger hon till SVT.

Bristen på lediga fastigheter på den småländska landsbygden har fått priserna på de objekt som finns att skjuta i höjden, enligt SVT.

Projektet i Lessebo har precis satt igång och det är inte känt hur många hus som står tomma. Att hitta ägarna kan vara tidskrävande, menar Karin Bååth.

– Det är lite detektivarbete och det måste göras väldigt finstämt och finkänsligt. Vi är ju inte ute efter att på något vis tvinga någon att sälja. Det här gör vi för att vi ser ett värde i att de hus som finns i kommunen ska vara befolkade och må väl och nyttjas, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV